Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Galip Orhan, üreticilerin artık ne ekeceğini bilemez duruma düştüğünü söyledi. Orhan, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 2005 yılında 700 bin ton lif pamuk dış alımı ile dünyanın en fazla pamuk ithal eden ülkeler arasında yer aldığını kaydetti.
Orhan, şunları söyledi:’’Çiftçi belki gelecek yıl umuduyla 15-20 yıldır karsız pamuk üretiyor. Bu da ekimin ciddî anlamda azalmasına neden oluyor. 1980’lerin başında 90 bin hektara çıkan pamuk ekiliş alanı 2005 yılında 47 bin hektara düşmüştür. Bu istikrarsız politikalarla düşüş devam edecek. Diğer ürünlerde de durum farksız. İncir fiyatları üç yıldır yerinde sayıyor. Girdi fiyatları her yıl yüzde 30 artıyor. Üretici çay parası ödememek için kahveye bile çıkamaz oldu.’’
STATEJİK ÜRÜNLERİ KENDİMİZ ÜRETELİM
Hükümetin özellikle pamuk konusunda daha hassas davranmasını beklediklerini belirten Orhan, bu konuda ciddî adımların atılmasının kaçınılmaz olduğunu bildirdi. Ekonominin itici gücünün pamuk olduğuna dikkat çeken Orhan, “Aydın ekonomisinin de lokomotifi tarımdır. Bu gerçek Türkiye ekonomisi için de aynen geçerlidir. Türkiye genelinde stratejik ürünlerimizin kendi üreticilerimiz tarafından üretilmesi gerekir. Bunun başında da Aydın inciri, pamuğu, kestanesi ve zeytinyağı gelmektedir’’ dedi.
|