Sıcak yaz günlerinde, bir nebze olsun rahatlatan klimaların yararlı etkilerinin yanında, bir takım hastalıklara sebep olma gibi zararlı etkilerinin de bulunduğu bildirildi. Memorial Hastahanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Soysal, bilinçsiz kullanılan klimanın gribal ve viral enfeksiyonlar ile kas ağrıları, kas tutulması ve zatürre gibi hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi.
Akciğer dokusunun iltihaplanması olarak tanımlanan zatürrenin, havalandırma sistemleri yoluyla bulaşan hastalıklar olduğunu belirten Dr. Soysal, “Hastalığa neden olan, Legionella Pneumophilia denen bir bakteridir. Bu bakteri, klimaların filtre sistemlerinde uygun nem ve ısıda kolonize olmakta ve buradan ortam havasına dağılmaktadır” dedi.
Klimaları yoğun olarak kullandığımız şu günlerde ateş ve öksürük şikayeti olan kişilerin, bu bulguların basit bir gribal enfeksiyon olmayıp, zatürree başlangıcı da olabileceğini akılda bulundurması gerektiğini anlatan Dr. Soysal, şunları söyledi: “Hastalarda, tipik zatürreeden farklı olarak, akciğere ait şikayetler ön planda değildir. Yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, ateş, huzursuzluk vardır. İlk iki günde yoğun olmak üzere kuru öksürük görülür. Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi sindirim sistemi bulguları olabilir. Hastaların yüzde 20’sinde sinir sistemi bulguları, ajitasyon, konsantrasyon bozuklukları, hatta koma görülebilir. Bu nedenle, hastahaneye başvurarak tetkiklerini yaptırmalıdır.”
|