“Türkiye’de Sosyal Tercihler Araştırması”na göre, halkın yüzde 67’si kamusal alanda isteyenlerin başörtüsü takabilmesi gerektiğini düşünüyor. Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Çarkoğlu’nun birlikte hazırladığı “Türkiye’de Sosyal Tercihler Araştırması” açıklandı.
Milliyet’in haberine göre araştırma için 23 ilde, 18 yaş ve üzerinde, yüzde 44’ü köy doğumlu, bin 846 kişiyle yüz yüze görüşmelerle yapıldı. Araştırmaya göre, seçmen, 2002 ile karşılaştırıldığında, bugün iktisadi durumundan daha memnun ve umutlu. Bunun yansıması olarak 2002’de halkın yarısı “hayattan memnun değil”ken, bugün yüzde 60’ı “hayatından memnun olduğunu” belirtiyor.
AB’YE DESTEK YÜZDE 55
Türk halkının AB’ye desteği ise 1996’daki yüzde 55’lik değere yaklaştı. Türk halkının yüzde 48’i AB’nin Türkiye’ye yararlı, yüzde 22’si ise zararlı olacağını düşünüyor. Yüzde 56.6’lık dilim ise Türkiye’nin sorunlarını AB’nin değil, kendisinin çözebileceği inancında.
Din temelli muhafazakârlık göstergelerinde “Müslümanlık dışındaki dinleri yaymaya çalışan misyonerlerin çalışması kısıtlanmalı”, “Ramazanda lokanta ve kahveler iftara kadar kapalı olmalı” ve “Kızımın Müslüman olmayan birisiyle evliliğine karşı çıkarım” önermelerini çoğunluk onaylıyor.
İHL’LER BASKI ÖRNEĞİ DEĞİL
Katılımcıların yüzde 63.8’i insanların Müslümanlığın gereği olan ibadetleri serbestçe yerine getirebildiğini söylüyor. Yüzde 25.5’i ise Türkiye’de dindar insanlara baskı yapıldığını düşünüyor. Baskı örneklerinin en başında ise “türban” geliyor. Ancak araştırmaya göre imam hatip liseleri bir baskı örneği olarak görünmüyor. Araştırmaya göre, Türk toplumunun yüzde 9.1’i ‘şeriat’ istiyor.
SEÇMEN SAĞA KAYDI
Araştırmada 1996’da yüzde 20 olan aşırı sağ eğilimin, bugün yüzde 11’lere düştüğü kaydediliyor. Orta sağ hâlâ ağırlığını korurken, solda hemen hemen hiçbir kımıldama görünmüyor. 1990’da yüzde 21.8 olan soldaki seçmen oranı bugün 19.4 oranında. Buna karşılık sağda 1990’da yüzde 22.7 olan oy oranı, bugün yüzde 37.7 düzeyinde.
BAŞÖRTÜSÜNE ‘EVET’
Araştırmaya katılanlardan, “Devlet memurları işlerini yaparken baş, omuz ve saçlarını kapatan türban takabilmeli mi?” sorusuna yüzde 65, “Öğrenciler üniversite içinde türban takabilmeli mi?” sorusuna yüzde 67 oranında evet çıktı.
|