Ekonomist Mustafa Sönmez, ucuz döviz isteyen bankalar ve holdingler gibi kurumların oluşturduğu sıcak para lobisinin Merkez Bankası’nı faiz yükseltmeye zorladığını belirtti. Bu lobinin amacının sıcak para ve kurun düşmesi olduğunu kaydeden Sönmez, sıcak para lobisine karşı üretitmden, istihdamdan yana kesimlerin gerçekçi kura dayanan politika seçeneği için bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı.
Ekonomide yaşanan son gelişmeleri bianet’e değerlendiren Sönmez, Mayıs sonu ve Haziran ayının başlarında yaşanan gelişmelerin Türkiye ekonomisi tarihinde yeni bir kilometre taşı olmaya aday olduğunu söyledi. Toplamı 14 milyar doları bulan sıcak para çıkışının bu tarih aralığında önemli bir yeri olduğunu ifade eden Sönmez, Mayıs ayında dolar ve avroda yaşanan artışın, ayrıca Merkez Bankası’nın uzunca bir aradan sonra faizleri yükseltmesinin de önemli bir kırılma noktası olduğunu dile getirdi.
“Başta iş çevreleri kesimi olmak üzere değişik sınıf ve kesimlerinin tavrı, kurla ilgili tavırla belirleniyor” diyen Sönmez, açıklamasına şöyle devam etti; “Daha net bir ifadeyle, çıkarı döviz kurunun düşük belirlenmesine odaklı önemli bir egemen kesim var ve onlar yeniden bu kurları geri çekmeye yarayacak bir sıcak para girişini gerçekleştirmek için Merkez Bankası’nı yeni bir faiz artışına zorluyorlar. Haziranın 20’sinde Merkez Bankası’ndan 2 puanlık bir faiz artışı daha bekleniyor. Haziran enflasyonunun seyrine göre, faiz artışı baskısı devam edecek. Amaç, reel faizi sıcak para açısından yeniden çekici kılıp sıcak para girişini hızlandırarak likidite bolluğu, dolayısıyla kur düşüşü sağlamak ve ucuz dövize odaklı birikimlerini sürdürmek. Bu kesimlere kısaca “sıcak paracılar lobisi” demek yanlış olmayacaktır.”
Bir kesimin bugün için sıcak para ya da düşük kur yanlısı görünmesi, o kesimin her döneme ait bir özelliği olmadığını, bugünkü çıkarları ve yönelimleri açısından bir tercihi olduğunun da altını çizen Sönmez, grublar arasındaki ayrımı ‘Sıcak Paracılar (Ucuz Dövizciler) Lobisi ve Anti-sıcak paracılar (Gerçekçi kur, üretim, istihdam yanlıları)’ olarak yapılabileceğini kaydetti.
Sönmez, Sıcak Paracılar Lobisinde, Türkiye’den alacaklı finansörler, IMF, açık pozisyondaki bankalar ve şirketler, yoğun ithal girdi kullanan ihracatçılar, yoğun ithal girdi kullanan yatırımcılar ve hükümetin yer aldığını savunurken, Anti-sıcak paracılar grubunda ise, ithal girdiye bağımlı olmayan gerçek ihracatçılar, turizmciler, turizmin yan sanayisi, kara ve deniz nakliyecileri, dış müteahhitler, yerli KOBİ’ler, çalışanlar ile tarım kesiminin yer aldığını söyledi.
|