Türk Kızılayı, 138. yıl faaliyetleri kapsamında, Pakistanlı 10 çocuk ve 5 eğitimciyi Pendik’teki Gençlik Kampı’nda 1 hafta süresince ağırlamak üzere Türkiye’ye getirdi. Muzafferabad’daki kamplarda yaşayan çocuklar İstanbul’un tarihî mekânlarını ziyaret ettiler.
Yerebatan Sarnıcı’yla başlayan gezi Topkapı Sarayı ile devam etti. Gezi sırasında düşüncelerini paylaşan Pakistanlı çocuklardan Rabia İcegaz, depremde ve sonrasında yapılan yardımlar için Türk hükümetine ve Kızılay çalışanlarına teşekkür etti. “Deprem öncesi Türkiye’nin sadece ismini duymuştum” diyen Rabia, “Depremden sonra Türkiye’yi çok iyi tanıma fırsatımız oldu. Türkiye’yi çok sevdim” dedi.
Pakistanlı Zoolog Semina Naz ise, deprem sonrası yapılan yardımlar hakkında şunları söyledi: Depremden sonra yaşanılan en büyük sıkıntı barınacak yer olmamasıydı. İnsanlar toprağın üzerinde yaşamak zorunda kaldılar. Sınırlarını aşarak her ülke yardım etti. En çok yardım Türkiye’den geldi ve sivil toplum örgütleri çok destek oldu. Türk hükümetine teşekkür ediyorum.”
Topkapı Sarayı’nda kutsal emanetlerin bulunduğu bölümü gezerken duygulu anlar yaşayan grup, kutsal emanetlerin önünde duâ ederek yaşanan tüm olumsuzlukların unutulması ve ileriye dönük daha iyi şeylerin olmasını dilediler.
Pakistan barınak sıkıntısı çekiyor
Deprem sonrası Pakistan’a giden Psikolog Çağla Mağden, Kızılay’ın yardım faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Pakistanlıların en büyük ihtiyacının barınak olduğunu söyleyen Mağden, “Hâlâ insanların çoğu çadırlarda yaşıyor. Pakistan, prefabrik ve çelik ev yardımına fazlasıyla muhtaç” dedi.
Ayrıca Kızılay’ın, Pakistan Kızılay’ı ile her türlü eğitim ve yardımın sağlanması amacıyla 3 yıllık bir mutabakat imzaladığını söyleyen Mağden, “Onlara balık tutmak değil de balık tutmayı öğretmeyi istedik. Pakistan bir deprem ülkesi ve depreme nasıl müdahale etmesi gerektiğinin bilinmesi çok önemli. Bu anlaşma çerçevesinde onlara deprem sonrası müdahale eğitimi vereceğiz” diye konuştu
Pakistanlı grup Topkapı Sarayı gezisinin ardından Miniatürk’e hareket etti. Gezinin son durağı ise Piyer Loti oldu. İstanbul’un güzel manzarasına hayran kalan çocuklar, 138. yıl faaliyetleri çerçevesinde Pazar günü yapılacak olan programa hazırladıkları şarkı ve ilâhilerle katılacaklar.
|