"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yerli tramvay aralık ayında İzmir'e geliyor

14 Ekim 2015, Çarşamba 11:17
İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehiriçi ulaşımda yeni bir dönem başlatacak tramvay hatlarının yapımını sürdürürken proje kapsamındaki tramvay araçları ise Adapazarı'ndaki Hyundai Eurotem tesislerinde üretiliyor.

Aralık ayında ilk partisi teslim edilecek araçlar, İzmir’e özgü dizaynı ve yüksek yerlilik oranıyla dikkat çekiyor.

Yapım aşamasındaki araçları incelemek üzere fabrikaya giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üretim süreci hakkında brifing aldı. TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız’ın da katıldığı sunumda, belediyenin yerlilik konusundaki hassasiyeti sayesinde Eurotem’in ilk kez bu projeyle yerli üretim araç gövdesi kullandığı açıklandı. Kocaoğlu, yapımı tamamlanan ilk tramvayın gövdesine, firma yetkililerinin talebi üzerine imzasını attı.

İzmir tramvayları, hem estetik görünümüyle şehrin siluetine yeni bir renk katacak hem de üretim aşamasındaki yüksek yerlilik oranıyla ülke ekonomisine kazanç sağlayacak. Büyükşehir Belediyesi’nin Karşıyaka ve Konak hatları olarak yaşama geçireceği tramvay projesi kapsamında hizmet verecek araçlar, Eurotem firmasının Adapazarı'ndaki tesislerinde imal ediliyor. Başkan Kocaoğlu, yapımı büyük ölçüde tamamlanan ilk İzmir tramvayını inceledi ve firma yetkililerinden brifing aldı. Brifinge ayrıca Eurotem'in iştirakçilerinden TCDD Genel Müdürü Yıldız, Hyundai Rotem Satış ve Proje Yönetim Direktörü Kim Cheol Geun, İzmir Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev, İZBAN Genel Müdürü Sabahattin Eriş, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç, Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe ve raylı sistem yatırımlarından sorumlu belediye bürokratları da katıldı.

2019 YILINDA 180 KİLOMETRE RAYLI SİSTEM

Başkan Kocaoğlu, tesisteki incelemelerden önce yaptığı konuşmada, Türkiye'de ilk kez bir kamu iktisadi teşekkülü ile bir yerel yönetimin işbirliği sonucu İZBAN'ın doğduğunu hatırlatarak, bunun çok önemli bir örnek olduğunu söyledi. Hattı Torbalı ve Selçuk ilçelerine uzatacak çalışmaların da devam ettiğini belirterek, “2004 yılında göreve geldiğimizde, İzmir'de 11 km. raylı sistem hattı vardı. Bugün 100 km. hatta sahibiz. Yakında açılacak 30 kilometrelik Torbalı, yapım aşamasındaki 26 kilometrelik Selçuk hattı ve tramvay hatlarımızla birlikte 2019'a gelindiğinde 180 kilometrenin üzerinde bir raylı sistem ağını hizmete almış olacağız.” diye konuştu. TCDD ile Hyundai ortaklığında kurulan Eurotem'in İzmir'in tramvay çekerlerini üretmesinin, ülke sanayi adına önemli olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Yüzde 85'lere varan yerli üretime ulaşılmasından son derece memnunuz.” dedi.

YARIM ASIR ÖMÜR BİÇTİ

TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız ise Türkiye'nin son yıllarda demiryollarında önemli atılımlar yaptığını ve bu çerçevede 2018 yılı itibariyle bütün hatları elektrikli ve sinyalize hale getirmeyi planladıklarını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yaptıkları ortaklıkla beraber Türkiye'deki en uzun banliyö hattını işlettiklerini vurgulayarak, “Uyumlu işbirliği için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ediyorum.” dedi. İzmir tramvaylarının üretiminde yüzde 85 yerlilik oranına ulaşılmasının çok önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Yıldız, 30-35 yıl civarında ömür biçilen raylı sistem araçlarının, İzmir'deki başarılı işletmecilik sayesinde en az 50 hizmet vereceğine inandığını söyledi.

DAHA FAZLA YERLİLİK

Hyundai Rotem Direktörü Geun ise brifing kapsamında yaptığı konuşmada, İZBAN projesiyle başlattıkları işbirliğini İzmir tramvaylarıyla sürdürmekten mutluluk duyduğunu söyledi. İZBAN'da olduğu gibi tramvayların da bir Türk firması olan Eurotem çatışı altında imal edildiğini belirten Kim Cheol Geun, bu proje sayesinde ilk kez araç gövdesinin Türkiye'de üretilmeye başladığını belirtti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, demiryolu araçlarındaki yerliliğe çok önem verdiğinin bilincinde olduklarını ve tramvay projesiyle birlikte toplam yerlilik oranında çok yüksek bir sıçrama yakaladıklarını ifade ederek, “Hyundai Rotem olarak, yerlileştirmeyi sadece gövdede bırakmayarak, yerlilik oranımızı daha da arttırmak için elimizden geleni yapacağız. İzmir için ürettiğimiz tramvay aracını, aynı zamanda kentin siluetinin de bir parçası olacak ve İzmir halkının karakteristiğini yansıtacak şekilde tasarladık.” şeklinde konuştu

GÜNEY KORE'DE DENEMELERDEN GEÇTİ

İzmir tramvay projesi için üretilen beş modüllü araç gövdesi, Hyundai Rotem firmasının Güney Kore'deki üretim tesislerinde yük dayanım denemelerine tâbi tutuldu. Bütün aşamaları başarıyla geçen yerli malı araç gövdesi, ilk kez İzmir tramvayı ile birlikte üretime geçmiş oldu. Gövdenin yanısıra dış giydirmeler, koltuk ve döşemelerle klima gibi ekipman ve malzemeler de yurtiçinden temin ediliyor. 285 yolcu kapasitesine sahip olacak şekilde üretilen tramvayların her biri, 32 metre uzunlukta olacak. Her iki ucunda sürücü kabini, iki yanda ise dörderden toplam sekiz kapı bulunuyor. 

İZMİR'İN RENKLERİYLE SÜSLENDİ

İzmir'e özel tasarlanan tramvaylar için ana tema olarak şehrin coğrafya, kültür, tarih ve toplum özellikleri ön plana çıkarıldı. Araçların iç ve dış görünüşle renk kombinasyonları oluşturulurken İzmir'in geçmişiyle bugününün buluşturulması hedeflendi. Dış grafik deseni, dalgalı olarak seçildi. Tramvay araçlarının yan duvarlarında bulunan pencereler de mümkün olduğunca panoramik olarak tasarlandı.

İLK PARTİ ARALIKTA GELİYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi için üretilecek 38 tramvay aracından ilk üç adedi, 26 Aralık 2015’de teslim edilecek. 2016 Nisan ve Ekim aylarındaki 12'şer adetlik partilerin ardından son 11 araç ise 26 Şubat 2017’de raylara inecek.

EUROTEM

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, şehiriçi toplu ulaşıma soluk aldırmak amacıyla planladığı 12,6 km.’lik Fahrettin Altay-Konak-Halkapınar, 8,8 km.’lik Karşıyaka-Mavişehir hatlarının yapım ihalesini, Türk firması Gülermak kazanmıştı. Bu firma, tramvay araçlarının üretimi için TCDD’nin de ortakları arasında bulunduğu Eurotem ile anlaştı. Eurotem, Güney Kore’den Hyundai Rotem ve Hyundai Corporation, Türkiye’den TCDD, TÜVASAŞ ve Haco şirketlerinin ortaklığıyla 2006 yılında kuruldu. Şirket, Türkiye’de hızlı tren ve tramvay setleriyle çeşitli demiryolu araçları üretiyor.

Etiketler: izmir, yerli tramvay
Okunma Sayısı: 1423
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı