"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tohum yasasının kaybedeni kim?

31 Ekim 2018, Çarşamba 00:49
Tarım ve Orman Bakanlığı “Yerel Çeşitlerin Kayıt Altına Alınması, Üretilmesi ve Pazarlanmasına Dair Yönetmelik” başlığıyla bir yönetmelik yayınladı.

Yönetmeliği değerlendiren Gıda Mühendisi Bülent Şık, Bianet’te kaleme aldığı “Tohum yasasındaki son değişiklik ne getiriyor?” başlıklı yazısında çıkarılan yönetmelikle mahalli tohum çeşitlerinin piyasanın boyunduruğu altına girmesini eleştirdi. Şık, “Yeryüzündeki hayatı sertifika altına almaya çalışmak, tohum takasını engelleyerek sadece sertifikalı tohumlar üzerinden tarım yapılmasını dikte etmek yıkıcı bir çabadır” ifadelerini kullandı. Çiftçilerin kendi tohumlarını ekme ve takas etme imkanlarının da ortadan kalkacağına değinen Şık, takas etmeye devam edecek olanlara para cezası uygulanacağını söyledi.

Yönetmelikle çiftçiler mağdur ediliyor

“Yönetmelik yerel tohumları bugüne kadar üreten, üretimde kullanan ve birbiri ile takas ederek tohum çeşitlerinin adaptasyon yeteneklerini geliştiren çiftçilerin elinden bu haklarını alıyor” diyen Bülent Şık, Tohum yasasının kaybedeninin bütün toplum olacağına dikkat çekerek şunları ekledi: “Çıkarılan yasanın hukukun askıya alındığı bir zamanda iptalinin mümkün olacağını sanmıyorum. Hayata karşıt böyle yasaları tanımamak gerekiyor; ama şimdiye kadar yapılabilen tohum takasının bile bu şartlarda çok zorlaşacağını düşünüyorum. ÇiftçiSen, Ziraat Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası, Tabipler Odası, tohum takas ağları ve konu ile ilgili bütün örgütlerin yeni mücadele yolları ve yöntemleri geliştirmek için hızla bir araya gelmeleri gerekiyor.”

Etiketler: tohum, yasa
Okunma Sayısı: 2276
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • R.Kalyoncu

    31.10.2018 15:06:59

    Bahsedilen Yönetmelik, 19 Ekim tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Yönetmelik incelenirse; yapılan itirazların tamamen politik amaçlı olduğu görülür. Yönetmelik, yerel tohumları kayıt altına alıp korumakta; ticari amaçlı tohumluk üretimini kontrol etmektedir. Bu çeşitlerle tarlasında üretim yapacak üreticileri engelleyen her hangi bir kısıtlama söz konusu değildir. Tersine; çeşidi belirsiz, kontrol dışı tohumluk-fide-fidan kullanımı üreticinin emeğini heder eder. Ayrıca, yönetmelikle (7. madde) tescil edilecek yerel çeşitler, “Ulusal Tohum Gen Bankasında ve Türkiye Tohum Gen Bankasında” uzun süreli muhafazaya alınarak korunmaları sağlanacaktır.

  • Abdullah Tunç

    31.10.2018 10:42:33

    Mödern,kalkınan ülkelerde tohum bankaları var.Tohumların aslını buralarda muhafaza ederler.Muhafaza etmekle kalmaza,sakladıkları bu tohumları üretime yönelik olarak kullanırlar.Eğer bu tohumlar üretim için kullanılmazlarsa saklamanın bir anlamı olmaz.Sürekli Sertfikalı tohum kullanmak zamanla dışarıya bağımlı hale getirmez mi?Sözün kısası;her halu karda yerli,organik tohumlarımıza sahip çıkmalı,bu tohumlar korunmalı ve üretime katılmaları sağlanmalıdır.Bunun için devlet teşvik etmeli ve destek vemelidir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı