"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tehlike büyük, tedbirler küçük: Prof. Dr. Ercan İstanbul depremi tahminini açıkladı

14 Ocak 2018, Pazar 13:50
Deprem bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan, olası İstanbul depremine kabaca 27 yıl kaldığını öne sürdü.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, olası İstanbul depremin en çok Bostancı- Eminönü, Eminönü-Büyükçekmece arasında etkili olacağını belirtti. Prof. Dr. Ercan, kimi bilimcilere göre, olası İstanbul depreminin her an olabileceğini, bazılarına göre 12 yıl kaldığını anlatırken şöyle dedi:

"Benim kestirimime göre kabaca 27 yıl. Kim doğru? Süre gösterecek. Çünkü deprem yüzde 100 bir bilim değildir. Ne var ki, Kuzey Marmara'da İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Balıkesir, Çanakkale'yi etkileyecek 2 deprem olacaktır. Biri Küçükçekmece açıklarında 6.3-6.7, ötekisi Marmara Ereğlisi açığında 7 ila 10 kilometre derinde 7.0- 7.2 büyüklüğünde olacaktır."

'İSTANBUL, 'YASA DIŞI YAŞAYAN' BİR YERLEŞİMDİR'

Türkiye'nin en yoğun yerleşiminin İstanbul'da olduğunu, buna karşı depremde kullanılacak açık alanların azlığına dikkat çeken Prof.Dr. Ercan, "Kilometrekare başına, 2 bin 500 kişiyle en yoğun yerleşilen, 16 milyon nüfusuyla en balık kenti olan İstanbul'da, deprem sırasından kullanılacak açık alan oranı yaklaşık yüzde 1.5'dur. Güncel yapıların yüzde 40'ı kaçak, yüzde 70'inin oturma izni yoktur. Kısacası İstanbul, 'yasa dışı yaşayan' bir yerleşimdir" dedi.

EN ÇOK TRAKYA ETKİLENECEK

İstanbul'un yüzde 70'inin dayanıklı toprak üzerinde olduğunu belirten Prof.Dr. Ercan, olası bir depremde en çok etkilenecek bölgelerle ilgili şunları söyledi:

"İki ana kara üzerine yayılmış İstanbul'un yüzde 70'i, dayanaklı toprak üzerinde oturmaktadır. Anadolu yakası depremden yüzde 35, Trakya yakası yüzde 65 oranında etkilenecek, beklenen her iki deprem de Trakya yakası güneyinde, Marmara Denizi içinde olacaktır. Depremin en çok etkileyeceği yerler, Trakya yarımadasının Marmara ile Karadeniz kıyıları olacaktır. En çok etkilenecek ilçeler; Fatih, Eyüp, Zeytinburnu, Kağıthane, Bakırköy, Küçükçekmece, Bağcılar, Büyükçekmece, Kumburgaz, Esenyurt, Avcılar, Güngören, Bahçelievler, Kemerburgaz, Göktürk ile yeni yapılmakta olan Uçuş Alanı olacaktır. Deprem sırasında en çok sarsılacak yerler; Bostancı- Eminönü, Eminönü- Büyükçekmece arası olacaktır."

'500 BİN AİLEYE SAĞLIK VE BARINMA GEREKECEK'

Olası İstanbul depreminde nüfusun yüzde 2'sinin depremden öncelikli etkileneceğini kaydeden Prof.Dr. Ercan, yapısal dönüşümde yüksekliklerin yüzde 5 artırılmasının 5 milyon nüfus anlamına geldiğini söyledi. Prof. Dr. Ercan, şöyle konuştu:

"Yapısal dönüşümde varlıklıların oturduğu Kadıköy ve Beşiktaş'ta yoğun olarak yapılmakta, yoksullar kentin çeperlerine atılmaktadır. Yapısal dönüşümle yapıların yüksekliğinin yüzde 5 arttırılması, nüfusu 5 milyon daha arttırmaktadır. İstanbul'daki yapıların yüzde 8'i, 90 yıldan yaşlı. Yüzde 20'si, 35-90 yaş arası. Yüzde 70'i, 0- 35 yaşlıdır. Deprem sırasında yıkılmaların yüzde 20'si kötü yerlerde, yüzde 65'i uygun olmayan gereçler kullanılan yapılarda, yüzde 15'i uygulama eksiklerin olduğu yerlerde olacaktır. En çok hasar, dere yataklarındaki yapılarda görülecektir. Yaklaşık olarak yapıların yüzde 40'ı, değişik oranlarda depremlerden etkilenecektir. Yapıların yüzde 10-15'i kullanılamaz duruma gelebilir. İstanbulluların yüzde 2'si, depremden birinci önemde etkilenecektir. Deprem sonrası 400- 500 bin aileye ivedi sağlık ile barınma hizmeti getirmek gerekecektir. Sorunu çözmek için yoksulluğun giderilmesi, insanca geçim düzeyine erişmek gerekir."

**

Okumak için tıklayınız:

Deprem musibetine ne kadar hazırız ve Bediüzzaman 'depremler' için ne diyor?

Küçük tedbirlerle belaları def edebilirsiniz

Kandilli Rasathanesi'nden endişelendiren 'deprem' açıklamaları...

7 milyon riskli konut

Felaketten ders almıyoruz

***

Endişelendiren 'deprem' açıklamaları

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/yurt-haber/endiselendiren-deprem-aciklamalari_440508

***

Deprem musibetine ne kadar hazırız?

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/yurt-haber/tedirgin-eden-gercekleri-acikladi-deprem-musibetine-ne-kadar-haziriz_424811

***

Endişe veren gerçekler...

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/yurt-haber/endise-veren-gercekler_427728

***

Tehlike büyük, tedbirler küçük

Uzmanlar kentlerin depreme hazır olmadığını vurguluyor ve her 10 konuttan sadece 4’ü deprem sigortalı olduğunu belirtiyor. Türkiye’deki 17 milyon 661 bin 690 konuttan sadece yüzde 42,10’unun Zorunlu Deprem Sigortası bulunduğunu açıklayan Doğal Afet Sigortaları Kurumu  Başkanı Murat Kayacı, “tehlike büyük önlem ve tedbirler küçük” uyarısında bulundu.  Çalışmalarını ‘Depreme hazır bir Türkiye’ için hayata geçirmeyi hedeflediklerini aktaran Kayacı, “Başlıca hedefimiz, depreme hazırlıklı olma ve sigortalılık bilincini artırarak sistemimizdeki konutların tamamını zorunlu deprem sigortası güvencesi altına almak.” dedi.

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/acinin-17-yili-17-agustos_407127

***

Gözlemlediği ''asıl tehlike''yi açıkladı

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/gozlemledigi-asil-tehlike-yi-acikladi_425365

DHA

Etiketler: deprem, ahmet ercan
Okunma Sayısı: 2426
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı