"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Köylülerin geçim kaynağı mantar

02 Aralık 2014, Salı 12:01
Mersin’in Silifke ilçesinde ormanlık alanlarda yağmurun ardından ortaya çıkan mantarlar köylülerin geçim kaynağı oldu. Besin değeri oldukça yüksek olan mantarın ete rakip olduğunu savunan köylüler, et alamayan vatandaşlar için iyi bir alternatif olduğunu söyledi.

Ormanlardan topladıkları mantarları kilogramı 5-7 liradan satan köylüler, gerek kendi tükettikleri gerekse de satarak aile bütçesine katkıda bulundukları mantardan vazgeçemediklerini dile getirdi. 

Bu yıl yağışların yeni başlamasıyla birlikte özellikle çam ağaçlarının altında bulunan mantarların bereketiyle geldiğinin altını çizen köylüler, “Bu yılın ilk mantarlarını topladık. Doğal mantar çok önemli bir besin kaynağıdır. Ama bilmeyenler toplamasın ve tüketmesinler. Çünkü birbirine benzeyen zehirli mantarları ayırt edemeyebilirler. Mutlaka bir bilen ile toplamaları gerekir.” dedi. 

Dünyada yaklaşık 100 bin çeşit mantar bulunduğunu bildiren Silifke Özel Olbamed Hastanesi Diyetisyeni Sedef Özdemir, doğal mantarlara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Özdemir, mantarın ciddi bir besin kaynağının olmasının yanı sıra zehirlenme durumunda hayati risk taşıdığına dikkat çekti.

Türkiye'de yetişen mantarların yüzde 2-3'ünün zehirli olduğu ifade eden Özdemir, mantarların uzmanlar tarafından kontrol edildikten sonra tüketilmesinin önemine işaret etti. 

Toplanan mantarların 3-4 günden fazla bekletilmemesini isteyen Özdemir şu uyarılarda bulundu: “Rengi kararmaya başlayan mantarların sağlık açısından önemli fitobesin içeriklerinin azaldığı kanıtlanmıştır. Buzdolabında hava almayacak bir kapta saklamak fitobesin ögesi kaybını azaltarak maksimum fayda almamızı sağlar. Dikkat edilmesi gereken bir önemli husus da pürin isimli bileşiğin mantarlarda oldukça yoğun yer aldığıdır. Bazı bireylerde pürine karşı duyarlılık vardır ve mantarların fazla tüketilmemesi bu kişilerde önemlidir. Örneğin gut hastaları bu risk grubundadır. Bu kişiler diyetisyen eşliğinde verilen beslenme programına göre hareket etmelidir.

Okunma Sayısı: 1159
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı