Güney Amerika’da yaklaşık 5000 yıldır yetiştirilen kinoa artık Ağrı'da yetişiyor.
Tohumu tahıl olarak, yeşil yaprakları ise taze olarak tüketilen kinoa bitkisi, zengin besin değerleri, glutensiz olması, NASA astronotlarının beslenmesinde kullanılması, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2013 yılını 'Dünya Kinoa Yılı' ilan etmesi gibi sebeplerle dünyada yaygın olarak tüketilmeye başlandı. Türkiye'de de son yıllarda ithal edilerek tüketilmeye başlanan kinoa, 2-3 yıldan beri Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yetiştirme denemeleri yapılıyor.
Türkiye şartlarında yetiştirilebileceği anlaşılan kinoa bitkisi Ağrı’da da denemeye alındı. Hamur Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından kurulan denemeler başarıyla sonuçlanarak yetiştirilen kinoalar hasat edildi. Gelecek yıl daha geniş alanlarda ekilerek yaygınlaştırılması planlanan bitkinin Ağrı’ya uyum sağlaması, yüksek rakımı sevmesi, susuz olarak da yetiştirilebiliyor olması Ağrılı çiftçiler için cazip bir tarımsal alternatif olarak görünüyor.