Burdur Lisinia Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezi'nde 3 aydan bu yana tedavi edilen nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kara akbaba, çip takılarak tabiata salınacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Ankara 9'uncu Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi tarafından tedavi ve rehabilitasyon için Lisinia Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirilen kara akbaba, uçuş antrenmanlarına başladı. Kara akbabanın zehirlenmiş ve felçli durumda kendilerine getirildiğini anlatan Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, şöyle dedi:
"Kara akbaba genç bir bireydi, zehirlenmiş ve felçli durumdaydı. Ayağa kalkmakta zorlanıyordu. Tedaviye aldığımız günden bugüne önce felçlerini tedavi ettik. Daha sonra beslenmeye başladı. Küçük kafeste küçük uçuşlara başladı. Daha sonra şu anki büyük kafese aldık. Son 15 gündür uzun uçuş antrenmanları yaptırıyoruz. Çok hızlı iyileşme süreci geçirdi."
"FELÇLERİNİ TEDAVİ ETTİK"
Kara akbabanın sindirim ve solunum sisteminde felçler olduğunu ve beslenemediğini vurgulayan Sarıca, şöyle dedi:
"Kan dolaşımı son derece bozuktu. İlk 10 gün boyunca beslenmesini gerçekleştirdik ve felçlerini tedavi ettik. Şu an solunum sistemi, sindirim sistemi düzeldi ve kaslarındaki felçler geçti. Son olarak kanatlarındaki felçler geçti ve uçuşlarına başladı. Önümüzdeki günlerde Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur 6'ncı Bölge Müdürlüğü tarafından çip takılarak doğaya bırakılacak."
NESLİ TEHLİKE ALTINDA
Kara akbabanın 1 metreyi bulan boyu ve 3 metreye ulaşan kanat açıklığıyla Avrupa'nın en büyük kuşu olduğuna dikkati çeken Öztürk Sarıca, 40 yıla yakın yaşayabilen doğanın en büyük çöpçülerinden biri olan bu hayvanın neslinin tehlike altında olduğuna vurgu yaptı.
DHA