15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara'daki Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı ele geçirmek isteyen darbeci general Semih Terzi'yi öldürdükten sonra şehit edilen Astsubay Ömer Halisdemir’in babası Hasan Hüseyin Halisdemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’dan, Niğde’ye yapılması planlanan havaalanına oğlunun adının verilmesini istedi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hayata geçirilen 'Tecrübe Konuşuyor, İçimizdeki Kahramanlar' projesi Niğde'de gerçekleştirildi. Proje kapsamında milli iradeye sahip çıkmak için tanka, tüfeğe aldırmadan meydanlara inen, duruşları ile simge olan kahramanlar, o gece yaşadıklarını Niğdeliler ile paylaştı. Şehit Ömer Halisdemir Meydanı'nda düzenlenen etkinliğe, Niğde Valisi Ertan Peynircioğlu, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde İl Jandarma Komutanı Yarbay İdris Tataroğlu, Şehit Ömer Halisdemir'in babası Hasan Hüseyin Halisdemir, il protokolü ile gazi ve şehit aileleri katıldı.
Kahraman şehidin babası Hasan Hüseyin Halisdemir, etkinlikte yaptığı konuşmada, "Niğde’nin toprağından çıkan Ömer Halisdemir, o darbeciyi bir kurşunla yıktı. Şükürler olsun Türkiyemize huzur getirdi. Sayın Cumhurbaşkanıma, sayın Başbakanıma buradan selamlarımı gönderiyorum. Niğde havaalanının biran evvel yapılıp, Ömer Halisdemir’in isminin verilmesini çok arzu ediyorum" dedi.
Modarötürlüğünü İsmail Hakkı'nın yaptığı etkinlikte, 15 Temmuz darbe girişimi kahramanlarından Vildan Güvercin, Turhan Avcı ve Lütfi Çiçek o gece yaşadıklarını katılımcılarla paylaştı.
Milli karateci Vildan Güvercin, "O anda tek düşündüğüm şey, bizim oraya şehit olmaya gittiğimiz. Vatanımızı ve milletimizi sonuna kadar savunmak için çıktık. Ben ülkemi, bayrağımı sadece uluslararası podyumda değil, her alanda savunacağımı, koruyacağımı insanlara gösterdiğimi düşünüyorum" diye konuştu.
'SİLAHINI TUTTUĞUM ASKERE NE DEDİĞİMİ HATIRLAMIYORUM'
Askerin silahını tutarak onu vazgeçirmeye çalıştığı sırada fotoğrafı çekilen ve uluslararası medyada geniş yer alan Turhan Avcı ise, o gece silahını tuttuğu askere ne söylediğini hatırlamadığını belirtti. "Bu ülkede nasıl darbe olur" diyerek sokağa indiklerini aktaran Avcı, şunları söyledi:
"Daha 'Sokağa inin' denmeden biz sokaktaydık. Mamak İlçe Teşkilatı'na vardığımızda, bizimle birlikte 4 tank geldi. O sıra böyle bir kalabalık yoktu, yaklaşık 80 kişiydik. Ondan sonrasını hatırlamıyorum, öyle bir mücadele içerisindeydik ki; tankın önüne yatılıyor, üstüne çıkılıyor, olmuyor. Ama hiçbirimizde ölüm korkusu yoktu."
'BİZİ İZMİR'DEN GELEN MAK TİMİ KARŞILADI'
Uçakların havalanmaması için Akıncı 4'üncü Ana Jet Üssü'ne giderek, beylik tabancasıyla üssün yakınıda bulunan elektrik panosuna ateş etmek suretiyle kısa süreli elektrik kesintisine yol açan Lütfi Çiçek ise yaşadıklarını şöyle aktardı:
"Planımız, belediyenin mıcırla dolu kamyon ve kepçeleriyle içeri girip pisti kullanılamaz hale getirmekti. Kapıdaki nöbetçiler bizim gibi insanlardı, onları bir şekilde ikna ederiz diye düşünüyorduk, ama kapıya vardığımızda şok olduk. Bizi İzmir'den gelen MAK timi karşıladı. Resmen robot gibi insanlardı. Sayın Cumhurbaşkanımız haşhaşi diyor ya; ben haşhaşinin ne olduğunu orada bir daha anladım."
Darbe girişiminde bulunanların yaptıklarını, bu millete hiç kimsenin yapmadığını ifade eden Niğde Valisi Ertan Peynircioğlu ise, "Bugüne kadar bu ülke çok darbe gördü. Ama hiçbirisi, 15 Temmuz akşamı kadar haince değildi. Milletimizin varlığına ve birliğine kastedenler, bugüne kadar oldu ve bundan sonra da belki olacak. Ama Türk milleti bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da bu vatan hainlerine gereken dersi verecektir" diye konuştu. Türkiye'deki gençlik merkezlerine demokrasi şehitlerinin isminin verildiğini vurgulayan Peynircioğlu, Bor İlçesi'ndeki gençlik merkezine de Şehit Ömer Halisdemir'in adının verildiğini söyledi. Programın sonunda şair Dursun Ali Erzincanlı, Şehit Astsubay Ömer Halisdemir için yazdığı '30 Kuş' şiirini okudu. Erzincanlı'nın şiiri, şehidin babası Hüseyin Halisdemir ve programa katılan vatandaşlar duygulu anlar yaşattı.
DHA