Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde kapatılacağı iddia edilen HEMA Kömür İşletmesi'nde çalışan bazı işçiler ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, işletmenin kapanmaması için Ereğli'deki siyasilerden ve sivil toplum kuruluşlarından destek istediklerini ifade etti.
Ereğli'ye Bağlı Kandilli beldesinde üretim yapan Hattat Holding'e ait özel HEMA Kömür İşletmesi'nde Türkiye Taşkömürü Kurumu'yla (TTK) rödavans konusu başta olmak üzere bazı konularda uyuşmazlık yaşaması ve "torba kanunun" yürürlüğe girmesinin ardından maliyetlerin arttığı gerekçesiyle iş yerinin kapatacağı iddiası ortaya atılmış, bazı işçilerin çıkışı verilmiş ve madenciler bu nedenle çeşitli eylemlerde bulunmuştu. Yaşanan son gelişmeler sonrasında HEMA'da lavuar (Kömür yıkama tesisi) başta olmak üzere yer altında söküm işlerine başlanması 800 işçiyi iş yerinin kapanacağı konusunda tedirgin olmasına neden oldu. Geçtiğimiz gün söküm işlerinin başlaması ile iş yavaşlatma eylemi yapan işçiler, iş yerlerinin kapanmaması için siyasi partilerden ve sivil toplum kuruluşlarından destek istedi. İlk olarak Ak Parti İlçe Başkanı Fatih çakır'ın yanına gelen maden işçileri ile Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, yeni çıkarılması planlanan torba yasa kanununa kadar söküm işlerinin durdurulması istendi.
SÜRECİ YAVAŞ YAVAŞ SONLANDIRIYORLAR
Ziyarette konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu iş yerinin kapanmaması konusunda siyasilerden STK'lardan ve halktan destek istediklerini söyledi. Mutlu konuşmasında, "Daha 6 ay önce bildirmiş olduğu süreci yavaş yavaş sona doğru götürmeye başladı. Şu anda iş yerinde işçilerimiz huzursuz. Tedirgin bir şekilde çalıştırılmaya devam ediliyor. Beklenen yeni torba yasada ki çalışmalar sonlandırılmadı. İşveren burada umduğunu bulamadığı için işyerindeki önemli malzemelerini sökerek, öncelikle lavuar tesisleri olmak üzere diğer tesisleri sökerek buradan Amasra'ya nakletmeye başladı. Torba yasada umduğunu bulamadığını ve değişik sorunlarla boğuşmaktan dolayı yorulduğunu belirten iş veren, iş yerin, çalıştırmamakta kararlı görünüyor. 800 kişiyi istihdam eden bir kuruluş Zonguldak ili ve bölgemizde çok büyük önem ar etmektedir. TTK ve Erdemir den sonra üçüncü büyük işletme olarak bakıyoruz. Şu anda bölgemizde istihdam sorunu var. Bunun üzerine 800 kişinin de istihdamdan yoksun kalması işine son verilmesi bizi hem sendika olarak hem de bu bölgenin bir bireyi olarak rahatsız ediyor. Bu konuda bir çok mücadelemiz oldu. Ancak şu aşamada mücadelemizin biraz daha ivme kazanması için önem arz ettiğini düşünüyoruz. Şu anda geldiğimiz noktada iş veren önemli malzemeleri sökerek Amasra'ya nakil ediyor. Lavuarın sökülmesi demek burada kömür üretiminin yapılmayacağı anlamına gelir. Bu konuda iş verenle görüşmelerimiz oldu. Sonuca ulaşamadık. Bu konuda başta Ereğli'miz olmak üzere Zonguldak ve bölgesinde ki Sivil toplum kuruluşlarını (STK) siyasi otoriteleri ve halkımızı harekete geçmeye, şimdiye kadar olduğundan daha duyarlı harekete geçmeye davet ediyoruz" dedi.
YASA DAHA ÇOK İŞÇİ ODAKLI ÇIKMIŞTIR
AK Parti ilçe Başkanı Fatih Çakır, çıkarılan torba yasanın daha çok işçi odaklı çıktığını, işsizlik sorunun had safhada olduğu bu günlerde 800 kişinin işsiz kalacağının daha büyük sorunlara yol açacağını söyledi. Çakır, "Bu sorunu sizlerinde bahsettiği gibi dönem dönem birlikte paylaştık. Bu konu ile ilgili olarak HEMA işletme müdür ile görüşüp Ankara'ya gittim. Bu kadar işsizlikle alakalı sorunla boğuşurken işçilerin parasını gününde ödeyen önemli bir kurumu kaybetmeye tahammülümüzün olmadığını kaydettik. Yıl sonuna kadar yeni çıkarılması düşünülen bir yasa var. Bütçe görüşmelerinin hemen sonrasında görüşmelere başlanacak. Yasanın çıkış şekli iyi niyetlidir. Yasa Daha çok işçi odaklı çıkmıştır. Ama HEMA'nın burada özel nir durumu da vardır. Rödövans rakamları ile alakalı yeterli hazırlığı yağamamıştır. şartlar el vermemiştir. Belki arada başka sebepler vardır. Onların izahatını yaparlar. Ama Türkiye Taş Kömürü kurumu nasıl sübvanse ediliyorsa, bunun yanında yaklaşık bin çalışan HEMA için ve bu bölge için söylüyorum. Bir işletmemiz var. İşletmenin talebi sübvanse edilmesi değil, rödövans ile alakalı süre istiyor. Ücret ödemeden süre istiyor. Bunun masada tartışılmasını ve mümkün mertebe mümkün mertebe iş verene katkı olunmasından yanayız. Bizim için 5-10-20 kişi bile istihdam edebilmek ayrı bir mutluluk kaynağı. Artık eski Ereğli yok. önümüzde 2006 dan sonra daralan, kurumları itibari ile ticareti ile daralan bir Ereğli var" diye konuştu.
Ziyarete gelen HEMA kömür işletmesinde çalışan işçi Dursun Altındaş ise AK Parti İlçe Başkanı Fatih Çakır'dan yeni kanun çıkıncaya kadar söküm işlerinin durdurulması konusunda yardım istedi. Altıntaş, “İşyerinin işveren tarafından kapatılmasından endişe duyduk. Değişik eylemler yapıldı işçiler atılmasın, atılan işçiler vardı geri alamadık. İşletme çalışmaya başlayınca onlar geri alınacaklar. O sözü alarak bu eylemlere son verdik. Şimdi bu aşamaya geldik. Biz işin farkındayız. Meclisten bir kanun çıkacak, bu kanun çıktıktan sonra işverenler bir daha düşünecekler büyük ihtimalle. Devam edelim yada etmeyelim diye. Bu kanun çıkana kadar bütün işçilerin sizlerden isteği şudur; Bu söküm işi dursun. Yer altında şu anda sökülmeyen bir şey kalmamış gibi. Yer üstünde lauvar sökülüyor. Bu gün bile sökülüyordu biz buraya gelirken. İki tarafta, hem işveren hem de işçi bu yasayı beklesin” dedi. İşçiler maden ocağını işleten Hattat holding’in üretime ya devam etmesini yada burasını TTK’nın işletmesini istedi.” şeklinde konuştu.