Akdeniz yemeklerinin vazgeçilmez baharatları arasında yer alan kekikte dünya ihtiyacının yüzde 90'ını karşılayan Türkiye'de tarımsal üretimin büyük bölümü Denizli'de yapılıyor.
Dünya ihtiyacının yüzde 90'ını karşılayan Denizli, bu yıl 15 bin ton kekik üretmeyi planlıyor. İhracatını yüzde 10 artırarak 90 milyon liraya çıkarmayı hedefliyor.
Denizli'de 1990'lı yıllarda tütüne alternatif olarak üreticilere ücretsiz tohum dağıtılarak başlayan kekik üretimi, Pamukkale, Güney, Buldan ve Çal ilçelerinde çiftçinin en önemli geçim kaynaklarından birisi haline geldi.
YEMEK DIŞIN DA DA KULLANILIYOR
Yemeklerin yanı sıra gıda ve ilaç sanayisinde ham madde olarak da kullanılan kekiğin doğadan toplanmasının getirdiği riskleri ortadan kaldırmak için yapılan tarımsal faaliyet, mart-uisan döneminde kekik tohumlarının toprağa atılmasıyla başlıyor.
Temmuz ve ağustos aylarında hasat edilen kekik, işleme tesislerinde paketlenerek ihraç pazarlarına gönderiliyor.
Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, kekikte dünya ihtiyacının yüzde 90'ının Türkiye'den karşılandığını belirtti.
Tıbbi ve aromatik bitkilerde Türkiye'nin lider ülke olduğuna işaret eden Kutlu, Denizli'nin de bu ürünlerin tarımsal üretiminde söz sahibi olduğuna işaret etti.
Kekik için uygun toprak yapısına sahip kentte yaklaşık 96 bin dekar alanda üretimin yapıldığını ve yıllık 15 bin tona yakın hasadın gerçekleştiğini dile getiren Kutlu, şöyle konuştu:
"Bu yıl Denizli'den 90 milyon liralık bir ihracatı hedefliyoruz. Üretimin büyük bölümü ABD ve Avrupa Birliği ülkelerine gönderiliyor. Fiyat seviyesinin diğer ürünlere göre daha iyi olması nedeniyle üreticimiz, kekikten oldukça memnun. Kekiğin pazar problemi de yok. Bizim buradaki amacımız kekiğin iyi tarım uygulaması şartları altında ya da organik olarak üretimini sağlamak. Ürün kalitesini koruyarak pazarımızı korumaya odaklandık."
RAKİPLER VAR
Kutlu, kekikte dünya pazarına Türkiye'nin hakim olduğunu ancak son bu ürünü kendi topraklarında üretmek isteyen Şili ve Peru'nun çeşitli denemeler yaptığını duyduklarını dile getirdi.
Toprak ve iklim yapısı nedeniyle farklı bir coğrafyada üretilen kekiğin, Türk kekiğiyle aynı kalitede olmasını beklemediklerini dile getiren Kutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim kekiğimizin kalitesini onların yakalaması mümkün değil. Kalitemizi ve yüzde 90 oranındaki pazar payımızı korumayı hedefliyoruz. Dünyada Akdeniz usulü beslenme alışkanlıkları yayıldıkça kekik talebi de hızla artıyor. Kekik bir sağlık ürünü olarak tanındıkça ihracatımız da artacaktır. Bu yıl açıklanacak istatistiklerde de ihracatımızda artışın devam ettiğini göreceğimizi düşünüyoruz. Yaklaşık yüzde 10'luk artış bekliyoruz."
İl Müdürü Kutlu, kekiğin yanı sıra tıbbi ve aromatik bitkiler sınıfında bulunan ada çayı, çörek otu, lavanta, çöven gibi ürünlerin de de üretimi artırmak istediklerini sözlerine ekledi.
AA