İki büyük depremle sarsılan Japonya'da, Toyota, Nissan ve Honda üretimi durdurduğunu açıkladı
Ülkenin güneybatısında perşembe günü 6,5 ve sonraki gün 7,3 büyüklüğünde meydana gelen depremlerde ölenlerin sayısı 45'e yükseldi. Yaklaşık bin 100 kişinin yaralandığı depremlerin ardından yaşanan 600'den fazla artçı sarsıntıya rağmen arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Japonya'daki deprem ekonomiye de ağır darbe vurdu. Dünya otomobil devleri Toyota, Nissan ve Honda şirketlerinin parça teminindeki aksamalar nedeniyle üretimi durdurduğu açıklandı.
Çok sayıda evin yıkılmasına, köprü ve yolların hasar görmesine neden olan 7.3 büyüklüğündeki ikinci depremde, Kumamoto'daki 2 bin 400 binanın ağır hasar gördüğü belirtildi. Yardım kuruluşları 250 bine yakın kişinin evlerini terk ettiğini ifade ederken yerel yönetimler bölgede 104 bin 900 kişinin barınaklarda kaldığını açıkladı.
Güney bölgelere su ve gıda yardımlarının ulaştırılmasında zorluk yaşanırken, artçı depremlerden endişe eden çok sayıda kişi güvenli bölgelere park ettiği araçlarında kalmaya başladı.
Japonya Ulaştırma Bakanlığı ise Kyushu Adası'na giden yolun yardım araçlarının geçişine açıldığını duyurdu. İkinci büyük depremde ana terminalinin tavanı çöken Kumamoto Havaalanı da kısmen ticari uçuşlara açıldı. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, hükümet olarak depremden kurtulanların hayat şartlarını iyileştirmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
Birçok ülke deprem dolayısıyla taziye yayınlarken, Çin'in açıklaması dikkati çekti. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in mesajında, Pekin ile Tokyo arasındaki düşmanlığa deprem dolayısıyla ara verilmesi gerektiği belirtildi. Şi, Japonya İmparatoru Akihito'ya taziyelerini ilettiği mesajında Başbakan Abe'den bahsetmedi.