"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Trabzon'a 'İpek Yolu Müzesi' kuruldu

09 Mart 2015, Pazartesi 13:05
Trabzon'da kurulan İpek Yolu Müzesi'nde 16. ve 18. yüzyıllara ait 136 parça eser sergileniyor.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) tarafından kurulan Özel İpek Yolu Müzesi'nde 16. ve 18. yüzyıl döneminden kalan 136 parça tarihi eser, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, modern müzecilik anlayışında müzelerin değişik açılardan toplum için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Hacısalihoğlu, ülkelerin, sahip olduğu değerleri koruyup bu değerleri dünya insanlığına sunabildiği ölçüde çekim merkezi haline gelebileceğini anlatarak, "Biz de oda olarak böyle bir merkez oluşturmak istedik. Hazırladığımız proje ile odamızın binasının girişinde tüm ziyaretçilerin rahatlıkla gezebileceği bir müze alanı oluşturduk" dedi.

Müzenin oluşturulmasına Kalkınma Bakanlığı ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın da destek verdiğini ifade eden Hacısalihoğlu, 1884 yılında kurulması ile öne çıkan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, bugün de adına yakışır bir sorumlulukla, Trabzon’un köklü tarihine ışık tutacak bir projeyi hayata geçirmiştir" şeklinde konuştu.

Hacısalihoğlu, 4 bin yıllık tarihi ile birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Trabzon'un, tarihi İpek Yolu'nun en önemli şehirleri arasında yer aldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Müzede bölge için çok önemli ve kültürel değerlere sahip olan Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait 16. ve 18. yüzyıldan kalan ve büyük çoğunluğu Kur’an-ı Kerim, fıkıh kitapları, icazetname, risaleler gibi çeşitli kaplardan oluşan el yazmaları, hat levhaları, yanında madeni eserler, gümüş ve işlemeli hokka ve divitlerden oluşan 136 parça eser, oluşturduğumuz müze ile vatandaşların ziyaretine açıldı. Eserlerin çoğunluğu klasik Osmanlı dönemi kitap sanatlarımızı kapsamaktadır."

Doğu Karadeniz'in tarih, kültür ve sanat bakımından en önemli şehirleri arasında olan Trabzon'un, fetihten sonra önemli bir bilim şehri olduğunu vurgulayan Hacısalihoğlu, "Çok önemli bilim adamları bu şehirdeki medreselerde yetişmiştir. Bu medreselerde okutulan el yazması kitaplar, klasik kitap sanatlarımız hat, tezhip, minyatür ve cilt kapakları bakımından döneminin en güzel örneklerini vermiştir" dedi.

Müzede yer alan eserlerin Trabzon’un sosyal ve kültürel tarihinin belgeleri olmaları bakımından sergilenmelerinin çok büyük önem taşıdığını kaydeden Hacısalihoğlu, bu eserlerin küreselleşen dünyada, şehir tarihinin ve ulusal kimliğin kanıtları olarak eşsiz değer taşıdığını ifade etti. 

AA

Okunma Sayısı: 1615
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı