Türkiye’nin hayatının dünyaya örnek olmaya başladığını, ülkedeki çatışmaların dünyanın da sorunu haline geldiğini savunan Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, “Türkiye her yönüyle cennet ama tanıtamıyoruz” dedi.
Bursa Nilüfer Belediyesi tarafından Nâzım Hikmet Kültür Evi’nde düzenlenen ve Semih Gümüş’ün moderatörlüğünü yaptığı söyleşiye katılan Pamuk, son kitabı ‘Kafamda Bir Tuhaflık’ta İstanbul’da bir boza satıcısının 40 yıllık hikayesini anlattığını söyledi.
“Herkesin hayatı ülke şartlarına göre birbirine benzer. Bu romanı yazarken hayat hikayelerinin birbirine benzerliğini gördüm” diyen Pamuk, ‘boza’nın din, yasaklar, kendini kandırmalar, gelenekler gibi konuları irdelemek için iyi bir malzeme olduğunu belirtti.
Ben bir şehir romancısıyım
Kafamda Bir Tuhaflık’ı bir İstanbul romanı, kendisini de ‘şehir romancısı’ olarak tanımlayan Pamuk, “Günlük hayattan bazı kesitleri, hatta siyasi düşünceleri de kitaba taşıyarak cesur olmaya çalışıyorum” diye konuştu.
Hayatımız herkese benziyor ve herkes okuyor
Türkiye’deki din ve gelenek merkezli çatışmaların dünyanın sorunu olmaya başladığını dile getiren Pamuk şunları söyledi: “Dünya değişiyor ve yaşam tarzları da buna paralel değişim gösteriyor. Türkiye’nin hayatı dünya hayatına örnek olmaya başladı. Ülkemizdeki çatışmalar, din, gelenekler dünyanın da sorunu olmaya başladı. Türkiye her yönüyle cennet ama tanıtamıyoruz. Kısacası Türkiye’nin sorunları ve hayatı dünyanın bildiği bir durum olmaya başladı. Onun için kitaplarım ve içerdiği konular dünyanın çeşitli ülkelerinde sevilmeye başladı. Artık dünyanın her yerindeki insanlar kitaplarımda kendilerinden bir şeyler bulmaya başladı. Bizim hayatımız herkese benziyor ve herkes okuyor”