"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

100 bin kilometrelik serüven

24 Ekim 2016, Pazartesi 00:03
Fotoğraf sanatçısı, gezgin ve belgesel ustası Cemal Gülas, 10 ülke ve 100 bin kilometreden fazla yol kat ettiği Asya seyahatindeki serüvenini anlattı.

Çıktığı 100 bin kilometrelik serüvende yaşadıkları zorluklardan bahseden Gülas, eksi elli derecenin altındaki bölgelerde çekim yaptığını söyledi. Gülas, ”Dünyada gezip görmediğim yer kalmadı” dedi.

Mİmar ve Mühendisler Grubu’nun (MMG) Çarşamba günü düzenlediği “Biz bize” isimli programda fotoğraf sanatçısı, gezgin ve belgesel ustası Cemal Gülas, Asya seyahatini anlattı. “Asya’nın Kayıp Coğrafyaları” başlığı altında sunum ve konuşmalarını gerçekleştiren Cemal Gülas, Asya Ekspedisyonu isimli proje ile birlikte ziyaret ettikleri 10 ülke ve 100 bin kilometreden fazla kat ettikleri yolda çektiği fotoğrafları katılımcılara sundu. Çıktığı bu serüvende yaşadıkları zorluklardan bahseden Gülas, eksi elli derecenin altındaki bölgelerde çekim yaptığını söyledi.

“Bugünkü dünyadan daha kısa değiliz”

Kendisini belgesel yaparak hayatını kazanan biri olarak tanımlayan Cemal Gülas, Orta Asya seyahati planının uzun zamandan beri olduğunu bir çok sefer orada bulunduğunu, ancak hiçbirisinin “Asya Ekspedisyonu” projesindeki gibi olmadığını anlattı. 22’nci Dünya Petrol Kongresi’ne yetiştirmek için yoğun bir şekilde çalışmaları devam eden proje hakkında konuşan Gülas, “Bugünkü dünyadan kısa değiliz. Dünya film yapıyor, belgesel hazırlıyor, kitap yazıyor, ancak bizde böyle bir üretim yok” diyerek yerli proje olan Asya Ekspedisyonu’nun önemine dikkat çekti.

Hayallerini gerçekleştiriyor

Gülas, “Dünya’da gezip görmediğim yer kalmadı. 10 yaşımda iken başladığım ve yaklaşık 50 yıldır sürdürdüğüm serüvenlerle, coğrafyaların getirmiş oldukları zorluklara karşı hayatta kalmayı öğrendim” dedi. Bugün ellerinde çok önemli arşivlerin oluştuğunu anlatan Gülas, göze alınamayacak maceraları göze aldıklarını, gidip gördükleri yerlerde kayıp ve müthiş bir tarihin olduğunu anlatırken orada bulunan milletler için de, “Orada sizi her an dinlemeye, her an anlamaya hazır bir millet var. Kışı durdukları yerde geçiriyorlar ve baharın gelmesini çadırlarda bekliyorlar” dedi.

Sıfırın altında 50 derece

Zor şartlarda seyahat ettiklerini belirten Gülas, gidilen istikametlerde neredeyse hiç yol olmadığını anlatırken, “Şehirden 80 km kadar dışarı yol var. 80 km sonrasında yol bitiyor, ancak varmamız gereken hedef neredeyse 2000 km” dedi. Bu zor şartları altında hedeflerine varmaya çalışan Asya Ekspedisyonu’nu proje ekibi için Gülas, “Bazen öyle rüzgârlar çıkıyorduki arabanın burnunu rüzgâra çeviriyorduk teknenin yönünü dalgaya çevirdiği gibi. Yan dursa neredeyse devrilecekti arabamız” diyerek arabanın motoruyla jeneratörünü Aralık ayından sonra sıfırın altında 50 dereceye ulaşan hava sıcaklıklarında hiç kapatmadıklarını söyledi. Soğuğu tarif eden Gülas, “Arabanın içindeki 14 cm’lik muhafazalı depo dondu. O donmasa arabanın içindeki musluk donuyor. O donmasa sıvı atıklar donuyor” şeklinde konuştu.

Yaşadıkları bazı problemlere değinen Gülas, “Çin’e girişimiz törene dönüştü. Rusya vize vermedi. Zar zor geçtik. Aracımız bozuldu tamiri 2 ay sürdü. Araç bu sürede soğuktan dolayı bir çok sefer problem yaşadı. Orta Asya’nın soğuğu karasal iklimden geliyor. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar arınmış bir karasal iklim yok. Soğuğun ne olduğunu orada anladık” şeklinde konuştu. Gobi Çölü’nün ortasında bir evi ziyaret ettiklerini anlatan Gülas, “Evin önüne kocaman arabayla gelip kapılarını çaldığımızda evdekiler bize uzaylı gibi baktı” diyerek zaman içinde onlarla tanıştıklarını arkadaş olduklarını, gerektiğinde tepelerden kendileri ve arabaları için su taşıdıklarını anlattı.

Gençler, farklı coğrafyaları görmeli

Kuzey Kutbu’na yürüyen çok az insandan birisi olduğunu söyleyen Gülas, Türkiye’de yaşayan gençlerin de kendilerini Türkiye sınırlarına hapsetmemelerini, dünyanın farklı ülkelerini, coğrafyalarını, görülmemiş, keşfedilmemiş mekânlarını gidip görmeleri gerektiğini ifade etti. Gülas, “İlkokulda öğrencilere siyasî harita öğretilip ülkenin sınırları öğretilir. Sanki bu sınırlardan kimse geçemez gibi bir hava oluştu. Biz gezilerimizdeyken, Fransız ve Japonlarla karşılaştık bizleri görünce çok şaşırdılar. Böyle bir gezide Türkleri beklemiyorlardı. Onlar kaşifleri destekliyorlar. Ancak Maalesef Türkiye bunu desteklemiyor. Desteklememiz gerekiyor” dedi.

HABER: MUSTAFA SAİT ÖNAL

Okunma Sayısı: 4307
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı