Zonguldak'ta faaliyet gösteren iş güvenliği imalat şirketi, tam yüz ve yarım yüz gaz maskesi ile tekrar kullanılabilen toz maskesi üretti. Şirketin Genel Koordinatörü Murat Uzun, Türkiye'nin ilk milli gaz maskelerini ürettiklerini söyledi.
Ürettiği solunum maskelerini 20 ülkeye ihraç eden MFA İş Güvenliği Medikal Tekstil İmalat Şirketinin Genel Koordinatörü Murat Uzun, basın toplantısı düzenleyerek tamamen yerli olan gaz ve toz maskesi üretimiyle ilgili bilgi verdi. Murat Uzun, 3 yıl süren çalışmanın sonunda yurt dışından ithal edilen tam yüz ve yarım yüz gaz maskeleri ile tekrar kullanılabilen toz maskelerinin yerli üretimine başladıklarını açıkladı. Uzun, tekrar kullanılabilir toz maskelerinin Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle, gaz maskelerinin üretimini ise tamanen kendi çalışmaları sonucu gerçekleştirdiklerini belirtti. Uzun, 3 yılda 10 milyon lira yatırım ve 2.5 milyon üretim ile 300 kişiye istihdam hedeflediklerini söyledi.
SANAYİDE, ENDÜSTRİDE, MADENCİLİKTE KULLANILABİLİR
Türkiye’nin özellikle gaz maskesinde dışa bağımlı olduğunu, toplumsal olaylara müdahale eden polisin de ithal ürünler kullandığını ifade eden Uzun, şöyle dedi:
"Sanayimizde, endüstrimizde kimyasal gazlar, buharlar ve asitler çıkabilmektedir. Tozların ötesinde bu tür tehditlere karşı maske ihtiyacı ortaya çıkıyor. Hem kimyasallar, hem de gaz gibi insan sağlığı için önemli olan asitlerden korunmaya karşı tam ve yarım yüz gaz maskeleri kullanılmaktadır. Türkiye bu konuda yüzde yüz ithal ürünlere bağımlı durumdadır. Tam yüz ve yarım yüz gaz maskelerini Türkiye’nin ilk milli ürünleri olarak biz ürettik. Maskelerimizi uluslararası fuarda tanıtacağız. Ürünlerimiz Avrupa’daki ürünlerle rekabet halinde olabilecek çok kaliteli ürünlerdir. Maskeler, maden ocaklarında da kullanılabilecek. İlk olarak yıllık 250 bin adet tam yüz gaz maskesi, 648 bin adet filtre üretim kapasitesi hedefliyoruz. Kısa zamanda ürün çeşitliliğini ve kapasiteyi arttıracağız. Hedefimiz ülkemizin ihtiyacını karşılayacak ürün kapasitesi ve çeşitliliğine ulaşmaktır. Sadece tam yüz maskesine yaptığımız yatırım şu an için 4 milyon civarında."
AVRUPA'NIN EN BÜYÜK FABRİKASINI KURACAĞIZ'
Uzun, üretim kapasitesi ve istihdam oranını arttırmak amaçlı daha nitelikli tesis kurabilmek için Zonguldak Valiliği'nden talep ettikleri arazi ihtiyacına olumlu cevap verildiğini de söyledi. Temmuz ayında Avrupa’nın en büyük solunum koruyucu fabrikasının temelini atacaklarını anlatan Uzun, "2.5 yıl içerisinde tesisimizi tamamladıktan sonra ürün çeşitliliği ve üretim kapasitesinde önemli oranda artış olacaktır. Gaz maskelerinden tutun solunum koruyucu maskeleri yönünden Türkiye’nin de artık Avrupa’daki ve uzak doğudan gelen ürünlere karşı çok net bir şekilde kendi ürünleri olacaktır" dedi.
DHA