"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tüm uyarılara rağmen dolandırıcılık bitmiyor

22 Ekim 2014, Çarşamba 14:55
Teknolojinin getirdiği olanakları kullanarak; her dönem yeni bir imajla karşımıza çıkan bir sorunumuz var ki; nerede yakalanacağımız belli olmayan dolandırıcılar…

Eski tip bir uygulama olan kapıda pazarlama yoluyla yapılan dolandırma yöntemlerinin yerini şimdilerde çok daha tehlikeli olanları aldı. Nitekim Ajans Press’in kayıtlarına geçen dolandırıcılık haberleri, son 1 yılda, 11 bin 932 adet. Özellikle telefon veya internet yoluyla yapılan iletişim dolandırıcılığı; yapılan tüm uyarılara, resmi bildirimlere rağmen bitmek bilmiyor.

Merkezi İstatistik Kurumu (CBE) 2013 yılında 450 bin kişinin internet yoluyla dolandırıldığını raporladı. Bankaların adının geçtiği dolandırılma hikâyeleri ise büyük çoğunlukta. Kredi kartının ve internet bankacılık bilgilerinin çalınması, kopyalanması ile mağdur olan kişilere bir de farklı bir kimlikte tanıdığı dolandırıcının hesabına kendi isteğiyle para aktaranlar eklendi.

Belirli periyotlarda ortaya çıkan ve hızla yayılan dolandırma yöntemleri halkın bilinçlenmesi ile bir süre sonra ortadan kalksa da; sessiz sedasız farklı bir türde yeni dolandırıcılıklar ortaya çıkıyor. Dolandırıcılar hedefledikleri kişiler hakkında birkaç bilgi edindikten sonra korkutma ya da fırsat sunma yoluyla paralarını almayı başarıyorlar.

Son 1 yıllık verilere bakıldığında, yaşlı ve emekli çok sayıda mağdur; telefonda savcı ve polis olduğunu sandığı kişilere parasını kaptırdı. Dolandırıcılar aradıkları kişileri terör örgütüne yardım etmekle suçlayarak, onlardan yüklü paralar talep ettiler. Çok sayıda mağdur bu tuzağa düşerek, dolandırıcılara kendi istekleriyle para gönderimi yaptılar.

Tüketici Hakları Koruma Yasası’nda yeni yönetmelik yayımlanacağı açıklamasının ardından; banka komisyonu, kredi kartı aidatı, hesap işletim ücreti gibi ödemelerini geri alabilme vaadi sunan dolandırıcılardan da kaçmak mümkün olmadı.

Online alışverişin yaygınlaşmasını fırsat bilen dolandırıcılar gösterişli web siteleri ile sahte ürünler satarak amaçlarına ulaşabiliyorlar. Yaz döneminde çok sık duyduğumuz tatil sitesi dolandırıcılığı bunlardan birisi. Tatilin parasını peşin ödeyenler, rezervasyon teyidini yaptırmak istediklerinde kötü sürprizle karşılaştılar.

Banka, telefon, internet gibi aracılarla olduğu kadar yüz yüze yapılan dolandırıcılıklar da kolay kolay bitecek gibi değil. “Hayır İşleri” adı altında para isteyenler, hediye kazandırdığını söyleyen satıcılar, film setlerinde oyunculuk vaadi sunanlar, ücretsiz ameliyat kurguları, sahte çek, senet ve para verenler, devlet büyüğü tanıdığı olduğunu söyleyerek bağış toplayanlar, düzmece eğitim kurumları son 1 yılın dolandırıcılık haberlerinden sadece bazıları.

Okunma Sayısı: 2099
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı