Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) resen emekli edilen askerler, referandumla yapılan Anayasa değişikliğine rağmen 4 yıldır haklarının iadesi yönünde hükümetin hiçbir adım atmamasını protesto için iade-i itibar nöbetine başlıyor.
Resen Emekliler Derneği Genel Başkanı Servet Kahramaner, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Dört yılı aşkın bir süredir yapmış olduğumuz girişimler sonuçsuz kalmıştır. Artık sabırlar zorlanmış, tahammül sınırları aşılmıştır. Kararname mağduru askerler olarak buna daha fazla seyirci kalamayacağız. 17 Şubat Salı gününden itibaren Meclis önünde iade-i itibar nöbetine başlayacağız." dedi. Kahramaner, 12 Eylül 2010 tarihli referandumla kabul edilen Anayasa değişikliği ile Anayasa'nın 145. maddesindeki ‘askerî yargı organlarının kuruluşu, işleyişi, askerî hâkimlerin özlük işleri, askerî savcılık görevlerini yapan askerî hâkimlerin görevli bulundukları komutanlıkla ilişkileri, mahkemelerin bağımsızlığı ve hâkimlik teminatı esaslarına göre kanunla düzenlenir’ hükmünü getirdiğini ve bu doğrultuda geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu'nca Askeri Hakimler Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının Meclis Başkanlığı'na gönderildiğini dikkat çekti.
Söz konusu tasarının genel gerekçesinde de ifade edildiği üzere ‘askeri hakimlerin özlük işleri, hakimlik teminatı ve yargı bağımsızlığı yönünden güçlü kılınması’nın amaçlandığını kaydeden Kahramaner, bu şekilde geçmiş dönemlerde askeri yargı karalarından dolayı birçok mağduriyetin yaşandığını, askeri yargı sisteminin etkin başvuru yollarından biri olmadığının zımnen kabul edildiğini vurguladı.
Askeri Hakimler Kanun Tasarısı'nın 9. maddesinde askeri hakimlere verilecek disiplin cezalarının hangi hallerde ve ne şekilde verileceğinin belirtildiğini hatırlatan Kahramaner, "Söz konusu 9. maddeye göre, ‘mazeretsiz iki gün mesaiye gelmemek, kılık kıyafetine gerekli özeni göstermemek, talimatlara riayet etmemek, aşırı şekilde borçlanmak’ gibi disiplin suçlarına, suçun niteliğine göre uyarma, aylıktan kesme, kınama ve kademe ilerlemesinin durdurulması gibi cezalar öngörülmüştür. Ancak geçmiş dönemlerde yukarıda sayılan disiplin cezaları binlerce asker için meslekten çıkarma cezası olarak uygulanmış ve bu şekilde büyük mağduriyetlere sebebiyet verilmiştir." ifadesini kullandı.
22 Mart 2011 yılında yürürlüğe giren 6191 sayılı Kanunun geçici 32. maddesi ile TSK’dan YAŞ kararları ile ilişiği kesilen askerlere bir takım özlük haklarının iade edildiğine dikkat çeken Kahramaner, ancak yasadan aynı gerekçelerle ve kararnamelerle ilişiği kesilen 2 bin dolayında asker ve askeri öğrencinin yargı yolu açık olduğu gerekçesi ile yararlanamadığını aktardı. Kahramaner, şu ifadeleri kullandı: "Bugün askeri yargı sisteminin etkin başvuru yolu, hakimlik teminatı ve yargı bağımsızlığı yönünden yeterince güçlü olmadığı düşünülerek bir takım düzenlemelere ihtiyaç duyuluyorsa, kararnamelerle ilişiği kesilen askerlere yargı yolunun açık olduğunun söylenmesi ve bu gerekçeyle mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde bir adım atılmaması abesle iştigaldir. Hukuk tanımamazlıktır, Anayasa'nın eşitlik ilkesinin çiğnenmesidir."
TSK Disiplin Kanunu ile disiplin cezalarına yargı yolunun açıldığını işaret eden Kahramaner, fakat geçmiş dönemlerde disiplin cezalarını yargıya taşıyamadıkları ve bu nedenle meslekten çıkarıldıkları için büyük mağduriyet yaşayan askerler için hiçbir adım atılmadığını dile getirdi. Askeri hakimlerin disiplin suçlarına basit cezalar öngörülürken, aynı suçlar kararname mağdur askerler için 'meslekten çıkarma cezası' olarak uygulandığını belirten Kahramaner, yine bunların telafi edilmesi yönünde bir girişimde bulunulmadığının altını çizdi. Tüm çaba ve girişimlere rağmen resen emekli edilenlerin haklarının geri iade edilmediğini vurgulayan Kahramaner, "Resen Emekliler Derneği'nin bu yönde dört yılı aşkın bir süredir yapmış olduğu girişimler ne yazık ki sonuçsuz kalmıştır. Artık sabırlar zorlanmış, tahammül sınırları aşılmıştır. Kararname mağduru askerler olarak buna daha fazla seyirci kalamayacağımızı bildiriyoruz. Bu vesile ile 17 Şubat Salı gününden itibaren Meclis önünde iade-i itibar nöbetine başlayacağız." sözlerini kaydetti.