"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Televizyona günde 5 saat ayırırken kitaba yılda sadece 6 saat ayırıyoruz

30 Mart 2015, Pazartesi 15:13
İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, gelişmiş ülkeler ile karşılaştırıldığında Türkiye’nin, okuma alışkanlığı bakımından çok geride olmasının büyük üzüntü kaynağı olduğunu söyledi.

Bu yıl 51.’si kutlanan Kütüphane Haftası’nın açılış töreni Adana Devlet Tiyatrosu’nda yapıldı. Programda konuşan Tari, bilginin paylaşmasına ve bu kaynakların korunup zenginleşmesine imkan sağlayan kütüphanelerin insanların bilgi birikimini gelecek kuşaklara aktararak, uygarlığın gelişmesine ışık tuttuğunu söyledi. 

Okuma alışkanlığının yaygınlaştırılmasında, toplumların eğitim ve kültür düzeyinin yükseltilmesinde kütüphanelerin sağladığı katkılara dikkat çeken Sabri Tari, Türkiye’de okuma alışkanlığının yetersizliğiyle ilgili yapılan bir araştırmanın verilerini paylaşarak, şöyle dedi: “Japonya’da toplumun yüzde 14’ü, ABD’de yüzde 12’si, İngiltere ve Fransa’da yüzde 21’i düzenli kitap okurken, ülkemizde sadece on binde bir kişi kitap okuyor. Türkiye’de günde ortalama 5 saat televizyon seyredilirken, kitap okumaya yılda sadece 6 saat ayrılıyor. Japon yılda ortalama 25, İsviçreli 10, Fransız 7 kitap okurken, bizde bir kişi on yılda bir kitap okuyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) insani gelişim raporunda kitap okuma oranına göre Türkiye 86. sırada. Japonya’da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa’da 7, Türkiye’de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor. Bu kötü tablo ülkemiz insanına yakışmamaktadır. Halkımızı kitapla ve kütüphane ile daha fazla buluşturmak, öncelikli hedeflerimiz arasındadır.”

Vali Mustafa Büyük ve ilgili kurum temsilcileri ile öğrencilerin katıldığı organizasyonda, Çukurova Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi’nin müzik, Sabancı Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin şiir dinletisi alkış topladı. Etkinlikte yıl boyu kütüphaneden en çok kitap okuyan farklı yaş grubundaki okurlara ödülleri verildi. Daha sonra resim, karikatür, el sanatları ve kitap sergisi gezildi. 

Kütüphaneyi ziyareti sırasında ilgililerden bilgi alan Vali Büyük, Türkiye’de insanların az kitap okuduğuna dair şikâyetlerin varlığına dikkat çekerek, “Bizim geleneksel yapımız var. O hesapları düzgün yapmazsak kendi kendimize de haksızlık etmiş oluruz. Az kitap okuduğumuz konusunda bazı şikayetler var ama bu hiçbir zaman dünyada 80. sırada, 10 binde bir düzenli kitap okuma gibi rakamlar doğru değil. Birde faydalı kitap meselesine bakın. Batılılar, Japonlar falan doğrudur çok kitap okuyor ama okudukları kitaplara bir bakın. Hepsi çok sıradan hikaye, romanın belirli türleri. Çok da faydalı olabilecek şeyler değil. Bizde fayda açısından bakıldığında da niteliği itibariyle; biz daha iyi olmalıyız, kitap bizim için çok önemli. Kur’an’ın ilk emri ‘oku’ diye başlıyor. Yani bu kültürümüzde yaygın bir şekilde var. O nedenle kütüphane, kitap gibi kavramları yüceltmiş, kutsallaştırmışız; onlara özel anlamlar vermişiz.” diye konuştu.

Okunma Sayısı: 1290
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı