"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tatilde çocuğunuzu bilgisayar oyunlarına terk etmeyin

13 Haziran 2015, Cumartesi 13:06
Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güneş "Aileler yaz tatilinde çocukları dil, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişime katkı sağlayacak 'eğitici oyunlara' yönlendirmelidir" dedi.

Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Güneş, yaz tatili süresince çocukların dil, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimlerine katkı sağlayacak eğitici oyunlara yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Güneş, yaz tatilinin çocuklar için eğlenme, dinlenme, çeşitli etkinliklere katılma, aile ve arkadaşlarla daha fazla zaman geçirme anlamına geldiğini belirterek, yaz tatilinin önemli bir zaman dilimi olduğunu vurguladı.

Etkili ve kalıcı öğrenme için eğitici oyunlardan yararlanılması gerektiğine dikkati çeken Güneş, çocuğun zihinsel ve fiziksel gelişiminde eğitici oyunların tesirli olduğunu belirtti.

Güneş, araştırmaların eğitici oyunların çocuğun gelişimine büyük katkı sağladığını, son yıllarda eğitim uygulamalarında "oyunla öğrenme" anlayışının da giderek yayıldığını ortaya koyduğunu kaydetti.

"İlgi ve yeteneklerini geliştirmektedir"

Eğitici oyunlarla dikkat yoğunlaştırma, düşünme, araştırma, taktik seçme ve uygulama, bilgileri keşfetme, sorgulama, etkili iletişim kurma, aktif katılma, rol paylaşma, kurallara uyma gibi becerileri geliştirme üzerinde durulduğuna işaret eden Güneş, şöyle konuştu:

"Bu uygulamaların ilkokuldan üniversiteye kadar her düzeydeki öğrenciler üzerinde etkili olduğu görülmektedir. Bazen amaçlı veya amaçsız bazen kurallı veya kuralsız gerçekleştirilse de oyun çocuk için ciddi bir iştir. Çocuk oyunu bir iş ya da görev gibi algılamakta, oyunla öğrenmekte, dünyayı keşfetmekte, ilgi ve yeteneklerini geliştirmektedir. Çocuk sürekli oyun oynayan bir varlıktır. Çocuk oyunu belirli kurallar ve düzen içinde oynamakta, ekibin bir parçası olmakta, grup içinde yer edinmekte, bir sosyal grupla bütünleşmektedir. Oyun oynayan çocuk dil, fiziksel, zihinsel, sosyal ve ahlaki becerilerini geliştirmektedir. Çocukların tatilde hem eğlenmesi hem de dil, zihin, sosyal ve duygusal gelişimlerini sürdürmesi için eğitici etkinliklere ve oyunlara yönlendirmek gereklidir. Yani 'oyunla öğrenmeye' ağırlık verilmelidir. Bu anlayışta öğrenme ve eğlenme etkinlikleri birleştirilmekte, çocukların etkili ve kalıcı öğrenmesi için çeşitli oyunlardan yararlanılmaktadır."

"Çocukları bilgisayar ve mobil cihazlardaki oyunlara terk etmeyin"

Güneş, Türkiye'de 2004'den bu yana yeni ilköğretim programları uygulandığını anımsatarak, bu programlarda öğretim sürecinin her aşamasının eğitici oyunlarla desteklendiğini, böylelikle düşünen, anlayan, eleştiren, sorgulayan, sorun çözen ve ülkenin geleceğine yön veren bireylerin yetiştirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Oyunun sesli düşünmeyi geliştirdiğini, öğrencilerin duygusal ve sosyal yönden gelişimlerine önemli katkılar sağladığını ifda eden Güneş, "Öğrencinin kendine güvenini artırır, iletişim ve etkileşimi kolaylaştırır. Aileler yaz tatilinde çocuklarını dil, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişime katkı sağlayacak 'eğitici oyunlara' yönlendirmelidir. Yine aileler çocuklarını sosyal hayattan koparan, çevresinden uzaklaşmasına neden olan bilgisayar ve mobil cihazlardaki oyunlara terk etmemeli, iletişim gerektiren aktif oyunlar üreterek kendileri de bu oyunlara ortak olmalı" ifadesini kullandı.

AA

Okunma Sayısı: 1692
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı