OHAL bahanesiyle yapılan yasaklamalara bir yenisi daha eklendi. Fatsa’da yapılması planlanan "Din Devlet ve Cemaatler" konulu panele Fatsa Kaymakamlığı izin vermedi.
Skandal -5
Haliç Kongre Merkezi’nden sonra Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılması planlanan programlarımızın iptaline tepkiler sürerken bir yasak da Fatsa Kaymakamlığı’ndan geldi. Aylar öncesinden belirlenen afiş ve duyurularla Ordu geneline ilan edilen Din Devlet Cemaatler konulu panele OHAL’de alınan kararlar bahanesiyle izin verilmedi. Ordu’nun ilçesi Fatsa da 18 Mart Cumartesi günü akşamı yapılması planlanan Yeni Asya Gazetesi yazarlarından Ahmet Battal ve Latif Salihoğlu’nun katılacağı panel Fatsa Kaymakamlığı tarafından iptal edildi.
Kamu düzeninin bozulması bahane edildi
"Din Devlet ve Cemaatler" konulu panelin iptal gerekçesi içerisinde bulunulan OHAL önlemleri olarak bildirildi. Kaymakamlık tarafından bildirilen gerekçede, “Ordu Valiliğince yayınlanan 25.11.2016 tarih ve 14587 Toplantı ve gösteri yürüyüşleri konulu emirleri göz önünde bulundurularak, yapılacak bu tarzda bir etkinliğin provoke edilerek karşıt görüşlü gruplar arasında istenmeyen olayların meydana gelebileceği milli güvenlik kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüğünün korunması amacıyla 2935 sayılı OHAL kanununun 11. maddesi, 2911 sayılı kanun ve maddeleri, 5442 sayılı iller idaresi kanununun 32.c OHAL maddesi göz önünde bulundurularak söz konusu etkinlik talebiniz uygun görülmemiştir” şeklinde ifadeler yer aldı.
Eskişehir’de de yaptık
Gazetemiz yazarı Latif Salihoğlu konuyla alakalı bir açıklamada bulunarak, “Ocak ayı içerisinde yine Ahmet Battal’a Eskişehir’de benzer bir program yaptık. Eskişehir’in en büyük salonlarından birinde gerçekleşen programa hiçbir engelleme yapılmazken bu keyfi yasağı anlamsız buluyorum. O zaman da OHAL vardı” dedi.
Cahilce alınmış bir karar gibi görünüyor
Kaymakamlığın aldığı red kararına yönelik açıklama yapan konuşmacı Prof. Dr. Ahmet Battal, “Organizasyon komitesine yazılı olarak verilen açıklama oldukça garip. Anlamsız gerekçeler içeriyor. Toplantıya katılanların birbirine düşürülebilmesi, farklı görüşlerin birbirleriyle çatışabilmesi, sağlık gerekçesi gibi anlamsız şeyleri saymışlar. Belli ki bu hakikaten olaya vakıf olan birilerinin yaptığı bir iş değil. Tabiri caizse cahilce alınmış bir karar gibi görünüyor” dedi. “OHAL kanunu kapsamında böyle bir yetkisi var şüphesiz, ancak yetkinin doğru kullanılması önemli” diyen Battal, “Ben yetkinin doğru kullanılmadığı kanaatindeyim. Konuşmacı Ahmet Battal’ın ne yazdığı, ne söyledi belli. Konferansta da ne söyleyeceği aşağı yukarı belli. Halkı birbirine kışkırtacak, toplantıya katılanların birbirlerine hakir bakmasına sebep olacak bir şey söylemeyeceği belli. Dolayısıyla böyle bir dönemi bahane ederek toplantıyı engellemek doğrusu çok mantıklı görünmüyor” dedi.
Kaymakam, Yeni Asya’yı bilen birisi
Sözlerine “Bildiğim kadarıyla kaymakam, Fatsa’nın eski kaymakamı. Fatsa’yı ve dolayısıyla Fatsa’daki sivil yapıları tanıyan birisi. Yeni Asya’yı ve organizasyonlarını da bilen birisi. Yeni Asya’nın organizasyonlarında böyle bir riskin olmayacağını bilmesine rağmen böyle bir red gerekçesi ortaya koymuş olması garip” diye devam eden Battal, “Tek merkez bir şeyi yönetmeye çalışıyor olabilir. Tamamen işgüzarlık da olabilir. Bu dönemde böyle bir kararın devlete faydadan çok zarar vereceğini bilememekten kaynaklanan bir problem gibi görünüyor. Devlet adına yetkisini kullanan bir kaymakam, asayişe böylesine hizmet eden bir programı engellemekle aslında devlet olarak da olması gerekenin tamamen dışında durmuş oluyor” değerlendirmesinde bulundu.
Haber Merkezi