TSK, hudut karakollarının güvenliğini, ASELSAN'ın ürettiği "insansız balonlu gözetleme sistemi" ile sağlamayı planlıyor.
Milli imkanlarla geliştirilen sistem, küçük birlik ve karakol gibi sabit tesislere yakın emniyetle gözetleme ve erken ikaz imkanı sağlıyor. Balonla havadan gözetleme imkanı veren sistemle istihbarat, erken uyarı, sınır güvenliğinin sağlanması hedefleniyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), sınır güvenliğinin sağlanmasında "mini zeplin" de kullanmayı planlıyor. ASELSAN tarafından geliştirilen insansız balonlu gözetleme sistemlerinin sınır ve karakolların güvenliği için kullanılması hedefleniyor. Sistem, küçük birlik ve karakol gibi sabit tesislere, yakın emniyetle gözetleme ve erken ikaz imkanı sağlıyor.
ASELSAN tarafından üretilen 16 metre uzunluğunda, bin metre irtifaya çıkabilen insansız balonlu gözetleme sistemlerini test eden TSK, sistemi hudut karakollarının güvenliğinin sağlanmasında da kullanacak. Milli imkanlarla geliştirilen sistem, küçük birlik ve karakol gibi sabit tesislere, yakın emniyetle gözetleme ve erken ikaz imkanı sağlıyor. Balonla havadan gözetleme imkanı veren sistemle istihbarat, erken uyarı, sınır güvenliğinin sağlanması planlanıyor.
Su damlası ve küresel olarak adlandırılan iki farklı modele sahip sistem, görüntüleri gerçek zamanlı iletebiliyor. Gece ve gündüz görüş kameralarının da bulunduğu sistemle, bir bölge 360 derece açıyla görüntülenebiliyor.
Yer destek teçhizatı ve demirleme istasyonundan gökyüzüne bırakılan insansız balonlu gözetleme sistemi 1000 metre irtifaya ulaşabiliyor. Kaydettiği görüntüleri anlık yer kontrol istasyonuna gönderen sistemin kontrolü yine buradan sağlanıyor. Sert rüzgarlara karşı koyabilen sistem, hafif silah atışlarından da etkilenmiyor.
Geliştirme çalışmaları devam eden sistemin su damlası ve küresel olarak nitelendiren perdeli balonları bulunuyor. Su damlası olarak adlandırılan balonlar bin metre irtifaya çıkabiliyor. 16 metre uzunluğundaki balon 180 metreküp hacime sahip. 35 metreküp hacimli küresel balon ise 500 metre irtifaya çıkıyor.
Su damlası modelinin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından birlik testleri yapılmaya başlandı. Geliştirme süreci devam eden sistemin özellikle sınır bölgesinde toplam 400 saat görev yaptığı ve çalışmaların devam ettiği belirtiliyor.
AA