Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği'nin şube kongresi gerçekleştirildi.
Kongrede konuşan Dernek Başkanı Mehmet Ali Demirdüyen, şehit çocuklarının durumuna değinerek, "Şehit çocuklarının sokak çocuğu olmaması için şehit maaşının bir bölümünün devlet kanalıyla bloke edilmesini temenni ve arz ediyoruz." dedi.
Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği'nin 4. olağan kongresi gerçekleştirildi. Mevcut Başkan Mehmet Ali Demirdüyen'in tek liste ile girdiği kongreye AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır, CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, MHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Talat Şeker, Kdz. Ereğli Kent Konseyi Başkanı Noyan Keskin, Kdz. Ereğli Muharip Gaziler Derneği Başkanı Temel Şahin, SP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Gökhan Göktaş, Echomar Hastanesi Başhekimi Dr. Nevzat Çimenoğlu ve çok sayıda gazi ve şehit aileleri katıldı.
Kongrede konuşan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Mehmet Ali Demirdüyen, şehit çocuklarının ve şehit anne babasının yaşadığı zorluklara değindi. Devlet tarafından 2013 yılında 26 şehit çocuğu, yakını ve gazilerin işe alındığını kaydeden Demirdüyen, 18 yaşını doldurmayan şehit çocuklarının büyüdüklerinde iş sahibi olamadığını ve sokaklarda sokak çocuğu olmak zorunda kaldıklarını iddia etti.
Demirdüyen, şunları söyledi: "2013 yılının sekizinci ayı itibari ile gazi ve şehit yakınlarımıza ikinci iş akitlerini tahsis etmiştir. Ereğli ve Alaplı'mızda şehit ve gazi yakını ve bizzat gazilerimizin kendisi olarak 26 arkadaşınızı devlet sayesinde istihdam ettik. Memur yaptık. Devletimize minnetimizi ifade etmek istiyoruz. Yalnız yetti mi? Yetmedi. Şehit çocuklarımızın hakları var. Yıllardan beri bu haklar gasp ediliyor. Anneler kardeşler işe giriyor, ancak şehit çocukları küçük oldukları için iş hakkına sahip olamıyor. Bir gün geldiği zamanda sokakta sokak çocuğu oluyorlar. Bunun tedbirini devletimizden özellikle iktidardan istirham ediyorum. Şehit çocuklarımıza iş konusunda yardımcı olsunlar. Onlara iş versinler. Sokak çocukluğundan onları kurtarsınlar. Onlara hiç yakışmıyor. Devletimize de yakışmıyor işin doğrusu."
Şehit çocuklarının maaşlarının varisi tarafından kullanılmasını da doğru bulmadığını ifade eden Demirdüyen, bu konuda da şunları söyledi: "18 yaşına kadar her kimse vasisi bu maaşı alıyor, şurada burada çarçur ediyor. Belki yatırım da yapıyor. Ama çocuğumuz 18 yaşına geldiğinde işe giremiyor. İş akitleri elinden alındığı için işe giremiyor. Ya da bir ağabeyi için ikincisi işe giremiyor. Ama 18 yaşına kadar maaşının bir bölümü bloke edilirse bir dükkan açar esnaflık yapar, ticaret yapar hayatını devam ettirir. Bunun için de şehit çocuklarının maaşının bir bölümünün devlet kanalıyla bloke edilmesini temenni ve arz ediyoruz."
'BİRÇOK ŞEHİT EŞİ ÇOCUKLARINA SAHİP ÇIKAMIYOR'
Şehit çocuklarının anneleri tarafından şehit yakınlarından koparıldığını kaydeden Demirdüyen, "Şehit çocuklarımızın annesi var. Malumunuz babası yok. Anne de o çocuğu alıp gidiyor. Aileden koparıyor. Büyükbabasından, babaannesinden, amcasından, halasından. Tabi ki hayattır bu. Kopması gerekiyor mu? Kopmaması gerekiyor ama bu şartlar altında kopartılıp alıp götürülüyor. Bu çocuklar da anne kontrolünde. Annelerin birçoğu da işte çalışıyor. Çalıştıkları için de yavrularına sahip çıkamıyorlar. Bu çocuklar sokaklarda berduş geziyorlar. Yanlış insanlarla geziyorlar. Çocuk oldukları için iyiyi ve kötüyü tahlil edemiyorlar. Devletimiz de bu çocuklara yakın mesafe destek vermelidir." dedi.
'ŞEHİT ANNE VE BABALARINA EV İMKANI SUNULMALIDIR'
Şehitlerin eşlerine ev kredisi imkanı sunulduğunu ancak onları yetiştiren büyüten ve askere gönderen anne ve babalara ev kredisi için imkan sağlanmadığını dile getiren Demirdüyen, "Şehitlerin birinci derecede vasisi eşi olduğu için ev kredisini o kullanıyor. Düşünün arkadaşlar. Bir anne, bir baba, bir bacı, bir kardeş. Yavruyu o evde doğuruyor, okula o evden gönderiyor, askere 'Allahuekber, haydi oğlum, haydi git. Ya gazi ol, ya da şehit' diyerek tekbir ve dualarla gönderiyor. Bir müddet sonra maalesef tabuta sarılı Türk bayrağı ile beraber geliyor. Aynı eve geliyor. Düşünün o anne ve babanın ondan sonra hayatlarındaki mücadeleyi. Pencereye çıkıyor oğlunu görüyor, balkona çıkıyor oğlunu görüyor, yatak odasına gidiyor oğlunu görüyor. Ama devlet o evde bizi mahcup ediyor, o evde oturtturmak zorunda kalıyor. Bunun da çaresine derhal bakılmalıdır diyorum. Bu acılar içerisinde bu psikoloji içerisinde yaşam zor oluyor." şeklinde konuştu.
Tek liste olarak gidilen kongrede üyelerin güvenini tazeleyen Mehmet Ali Demirdüyen yeniden başkanlığa seçildi.