"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ramazan'da itikaf günleri başladı: İtikafla ilgili kısa hatırlatmalar...

26 Haziran 2016, Pazar 22:21
Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in - Aleyhissalatu Vesselam- sünnetlerinden "itikaf"ı yerine getirmek için ramazan ayının son 10 gününde çok sayıda kişi, ibadet için camilere kapandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Türkiye genelinde itikaf için 7 bin 457 cami belirlendi. Bu kapsamda, Şanlıurfa'da 554, Van'da 317, İstanbul'da 305 ve Ankara'da 94 cami itikaf için hazırlandı.

Başkentte, aralarında Yenimahalle Batıkent Hacı Ahmet Yesevi ve Çiftlik SSK Blokları, Çankaya Kocatepe ve Hasan Tanık, Keçiören Bağlum Hacı Sadık Yıldırım ve Mecidiye, Altındağ Zincirli, Mamak Abidinpaşa Merkez ve Hafız Süleyman, Sincan Osmanlı ve Asrı Saadet ile Etimesgut Elvankent Oğuzlar Ulu camilerinin de bulunduğu mekanlarda Müslümanlar itikafa girebilecek.

İtikaf ne demek?

Türk Dil Kurumu sözlüğünde isim olarak "bir kenara çekilme, ortalıkta görünmeme" anlamına gelen itikaf, "Ramazan ayının son 10 gününde Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak üzere dünya işlerinden ilgiyi kesip camiye kapanarak ibadet etmek" olarak tanımlanıyor. 

Cami veya cami hükmündeki bir yerde dışarı çıkmadan, dünyevi bir şey konuşmadan, Kur'an okuyup, zikir çekip, ibadet ve tefekkür ederek Allah'a yaklaşılmaya çalışılan itikaf, "Müslümanların kendisini yenilemesi için bir zaman dilimi ve diriliş" şeklinde de değerlendiriliyor.

İtikafa girecek Müslümanlar, "Niyet ettim Allah rızası için, ramazan ayının son 10 gününü mescitte geçirerek, sünnet olan itikafı eda etmeye" diye dua ederek, ibadetlerine başlıyor.

Dün akşam namazıyla başlayan itikaf, 4 Temmuz Pazartesi günü akşam namazıyla sona erecek.

İtikafla ilgili kısa hatırlatmalar

Ali Çiftçi: “İtikâfa nasıl girilir? Sadece camilerde mi girilir? Nelere dikkat edilir?”

İTİKAF NEDİR?

İtikâf, ibadet için ezan okunan ve kamet getirilen bir mescitte, bir camide veya ibadet yapılan bir mabette itikâf niyeti ile ikamet etmekten ibarettir.
Zamanı, Ramazan ayının son on günüdür. 
Ramazanın son on günü içerisinde itikâfın sünnet-i müekkede olmasının hikmeti, Kadir Gecesini ihya etmektir. Çünkü Kur’ân’ın beyan buyurduğu gibi, bin aydan daha hayırlı1 olması hasebiyle Kadir Gecesi, gecelerin en faziletlisidir. İtikâfın bu geceye rastlamasının feyiz ve sevabı hadsiz ve hesapsızdır.
İtikâfın Şart ve Rükünleri
İtikâfın şart ve rükünleri şunlardır: 
1- Niyet yapılmalıdır. 
2- Gündüzü oruçlu olmalıdır. 
3- İtikâf bir mescitte yapılmalıdır, 
4- İtikâfa niyet eden Müslüman olmalı ve dinî emirler hususunda mükellef bulunmalıdır.

İTİKAFIN EN KISA SÜRESİ

Hanefîlerden İmam Ebû Yusuf’a ve Malikîlere göre itikâfın en az süresi “bir gün”dür. İmam Muhammed ile Hanbelîlere göre itikâfın en az süresi, kişiye bağlı olarak  “bir an”dır. Şafiîlere göre ise itikâfın en az süresi “Sübhânallah” diyebilecek kadar bir zamandan biraz fazla olmalıdır.   
Demek oluyor ki bir Müslüman, Ramazanın son on günü girdiğinde, itikâf niyetiyle, bir mescitte veya bir camide, “bir an” veya “Sübhânallah” demek süresinden daha fazlaca bulunursa, bu sünneti yaşamış olur. Bir diğer ifadeyle, bir Müslüman, Ramazanın son on günü içerisinde bir mescide vakit namazı kılmak için girerken aynı zamanda “vakit namazı kılma süresince” itikâfa niyet etse, namazı kılıp camiden çıkarken bu sünneti ihya etmiş olarak çıkar. 
Başka bir ifadeyle, Ramazanın son on günü içinde, istenilen vakitlerde itikâf yapılabilir. Meselâ yalnız gündüzlerde veya bu günlerin belli vakitlerinde itikâfta bulunmaya niyet etmek sahihtir. Bu durumda niyet edilen süre bitince, itikâftan çıkılmış olur.

İTİKAFIN EN UZUN SÜRESİ

Ramazan itikâfının en uzun süresi ise, Ramazanın sonuna denk getirmek suretiyle on gündür.  
Aralıksız on gün süreyle itikâfta bulunmaya niyet eden birisi şunlara dikkat eder: 
1- Bu süre içinde itikâf yaptığı mescitten çıkmaz. Yalnız abdest almak, tuvalete girmek veya ölüm gibi zarurî bir ihtiyacı için çıkar ve hemen geri döner. 
2- İtikâf süresince hanımına yaklaşmaz.  

Süleyman Kösmene

İtikaf; 'Necisin, nereden geliyor ve nereye gidiyorsun?' sorularını tefekkür etmektir

http://www.yeniasya.com.tr/ramazan/itikaf-necisin-nereden-geliyor-ve-nereye-gidiyorsun-sorularini-tefekkur-etmektir_346259

AA

Okunma Sayısı: 3972
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı