"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kendi ayıplarıdır kendi kayıplarıdır

12 Eylül 2017, Salı
Binnaz Toprak, Şerif Mardin’in TÜBA’ya alınmamasını “kendi ayıplarıdır, kendi kayıplarıdır” cümleleriyle anlatırken, Mardin’in sosyal bilimlere katkısının çok büyük olduğunu vurguladı.

Prof . Dr. Binnaz Toprak, geçtiğimiz hafta vefat eden Prof. Dr. Şerif Mardin’i medyascope.tv’de yayınlanan güne bakış programı’nda anlattı. Programda sorulan “Şerif Mardin’i , Şerif Mardin yapan neydi?” sorusunu Toprak şöyle cevapladı: “Şerif bey, hepimizin rol modeliydi. Ben Amerika’dan doktor olarak geldiğimde ve benim gibi pek çok insan doktor olup geldiğinde Şerif bey, Boğaziçi Üniversitesi’nde Sosyal Bilimler Bölümü’nü kuruyordu. Sosyoloji, psikoloji ve siyaset bilimi.. O bölüm, Türkiye’nin en iyi sosyal bilim bölümü oldu çok kısa bir sürede. Bu Şerif Beyin büyük çabasıyla kuruldu. Ve Boğaziçi’yi, Boğaziçi yapan ve prestijini kazandıran ve de gerçek bir üniversiteye dönüştüren bu Sosyal Bilimler bölümü oldu. Dolayısıyla Şerif beyin Boğaziçi’ye, sosyal bilimlere katkısı bir kere çok büyüktür. Onunla çalışmak büyük bir ayrıcalıktı.”

Yurtdışında tanınan nadir insanlardan biriydi

“Hepimiz için bir rol modeliydi Şerif bey” diyen Toprak , “Çok ilginç bir insandı. Dolayısıyla biz hepimiz Şerif bey’e yetişmeye çalışırdık. Oda bir çoğumuzu kendi yerine yurtdışına konferanslara yolladı. “Ben gelemiyorum benim yerime şu gelsin” diyerekten. Ve öyle öyle Boğaziçi Sosyal Bilimler’de pek çoğumuz uluslararası bilim camiasında tanınıyor olduk. Şimdi Şerif bey gerçekten Türkiye’de yetiştirdiği uluslararası alanda çok önemli bir değerdi. Ben şahsen diyorum Sosyal Bilimler’de pek çok önemli kişi onun ahbabıydı. Türkiye’deki Sosyal Bilimler alanında bu kadar yurtdışında tanınan çok nadir insanların başında geliyordu.”

Ondan çok şey öğrendik

Toprak sözlerini şöyle sürdürdü; “Osmanlının son dönemlerinden itibaren batılılaşmaya başlayan ya da batılılaşmış elitlerle, çevredeki Müslüman halk arasındaki ilişki ve gerilimi ele aldı. Dolayısıyla Türk modernitesine bu çerçevede bakan yine çok az insan vardı. En sonda biliyorsunuz bu ‘Mahalle Baskısı’ kavramıyla ilgilendi. O da aslında çok ilginç bir kavramdı. Türkiye’nin bugün geldiği evreyi anlatıyor. Ben 2008 de onun çevre araştırmasını da yapmıştım birkaç arkadaşla, Özetle söyleyeceğim şu; Türkiye’de sosyal bilimlerin gelişmesinde, yeni fikirlerin tartışılmasında ve son derece güçlü sosyal bilimler örgütünün kurulmuş olmasında Şerif bey’in çok emeği vardır. Çok sevdiğim bir insandı, ondan çok yararlandık, çok şey öğrendik. Unutulmayacak tabiî ki. Bu kadar eser vermiş insanların unutulmaması gerek.”

Birçok kişi sağcı olduğu, dinci olduğu için yükseltilmemişti

TÜBA’ya kabul edilmemesi konusunda sorulan soruya Binnaz Toprak, “Bu durumu önemsemişmiydi bilmiyorum ama kendi ayıplarıdır, kendi kayıplarıdır diye düşündük biz. Türkiye Bilimler Akademisi’nin Şerif beyi almaması, ‘almama nedeni de işte bu din meseleleriyle uğraşıyor’ diye adını da çıkarmışlardı. Nurcu olduğu konusunda. Dolayısıyla bu ideolojik meseleler akademi dünyasında o kadar çok insanı mağdur etmiştir ki pek çok profesör solcu olduğu için profesörlüğe yükseltilmemiştir. Birçok kişi sağcı olduğu, dinci olduğu için yükseltilmemiştir. Yani bu Türkiye’de olağan şeylerdir. Bir Boğaziçili olarak

Şerif Mardin’in TÜBA’da olmamasını TÜBA’nın ayıbı olarak görüyorum. Zaten TÜBA’da Türkiye’deki tüm kurumlar gibi AKP’nin vesayetine girdi. Değerli birçok sosyalbilimci oradan istifa ettiler.”

***

Okumak için tıklayınız:

Şerif Mardin’e haksızlık ettiler

Şerif Mardin’in ‘suç’u

Şerif Mardin’in açtığı pencere

Şerif Mardin’in Yeni Asya salonunda verdiği seminer

Bediüzzaman için bedel ödedi

Prof. Dr. Şerif Mardin vefat etti

Prof. Dr. Şerif Mardin: Said Nursî’de dayatma yok, katılım ve müzakere var

Şerif Mardin'i anlattılar: 'Hala Said Nursi'yi anlamaya çalışıyordu'

Etiketler: şerif mardin
Okunma Sayısı: 3122
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı