"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İslam dünyasında Ramazan Bayramı için iki ayrı tarih

04 Temmuz 2016, Pazartesi 23:30
​Astronomik hesaplar ve İslam hukuku kurumlarının kararlarında oluşan ihtilaf nedeniyle bu yıl Ramazan Bayramı'nın ilk günü için dünyanın farklı ülkelerinde 2 ayrı tarih belirlendi.

Türkiye ve Moritanya'nın da içinde olduğu bazı İslam ülkelerinde Ramazan Bayramı'nın başlangıç tarihi olarak 5 Temmuz Salı kabul edilirken, bu gece hilal görünmediği için Suudi Arabistan, Irak ve Ürdün'ün yanı sıra Mısır, Lübnan, Katar, Filistin, Sudan, Kuveyt, Suriye, Yemen ve Kongo da Ramazan Bayramı'nın 6 Temmuz Çarşamba günü başlayacağı belirtildi.

Suudi Arabistan Yüksek Yargısından yapılan açıklamada, "Ramazanın 29'u pazartesi günü yapılan toplantı sonucu hilalin görülmemesi ve Peygamber Efendimizin, 'Hilali görmediğiniz zaman ramazanı 30 güne tamamlayın' hadisine binaen Salı günü Ramazan ayının 30'uncu günü olarak oruç tutulacak" ifadesine yer verildi.

Ramazan Bayramının 1'inci gününün 6 Temmuz Çarşamba günü olacağı vurgulanan açıklamada, ramazanda yapılan ibadetlerin kabul ve bayramın İslam dünyası için hayırlı olması temenni edildi.

Ürdün devlet televizyonunun haberinde de Başyargıç Ahmed Halil'in yanı sıra üst düzey din adamlarının yer aldığı şura, bugün ramazan ayının son günü olduğunu ve Ramazan Bayramı'nın çarşamba başlayacağını bildirdi.

Irak'ta Sünni Vakfı da Çarşamba gününün Ramazan Bayramı'nın ilk günü olacağını duyurdu.

Sünni Vakfı'ndan yapılan açıklamada, salı gününün ramazan ayının son günü olacağı, Ramazan Bayramı'nın da çarşamba günü başlayacağı belirtildi.

Irak'ta Şii dini mercilerden ise Ramazan Bayramı'nın ilk gününe dair henüz bir açıklama yapılmadı.

Benin'deki İslam Konseyi ve Yemen'de yönetim karşıtı Husiler de bayramın ilk gününü Çarşamba olarak duyurdu.

Bu arada İtalya İslam Meclisinden yapılan açıklamada ise astronomik hesaplar neticesinde alınan kararlar neticesinde bayramın ilk gününün 5 Temmuz Salı olduğu açıklandı.

Farklılığın nedeni

İslam hukukunda esas alınan ay takvimi, ayın ilk günlerinde aldığı hilal konumuna göre belirleniyor. Bu takvime göre, ayların başlangıcı hilalin durumuna bağlı olarak her sene değiştiğinden, İslam fıkhında ayların başlangıcı ve dolayısıyla günlerin tespiti için iki görüş bulunuyor. Ayın başlangıcı için hilali çıplak gözle görme yöntemini tercih edenler ile bilimsel ölçüm ve hesaplamaları esas alan fıkıh otoriteleri arasında, yöntem nedeniyle günlerin belirlenmesinde zaman zaman farklılıklar meydana geliyor.

AA

Etiketler: bayram, farklı
Okunma Sayısı: 1824
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • kubilay

    5.7.2016 09:57:21

    hani yakın zaman önce islam ülkeleri bu konuda karar vermiş birliktelik sağlanmıştı.Eyvah eyvah.hala kendi aralarında teknoloji bu kadar tekamül etmişken hilal konusunda anlaşamayanlar.düşmana karşı dünyanın sulh u sükununu sağlamak için nasıl anlaşacaklar.Elhasılı islam ülkelerinde ip ipsizin eline geçmiş masum müslümanları kendi keyiflerine göre koyunmuş gibi yönlendiriyorlar.Ey milleti müslüman bu tür insanlara karşı uyanık olunuz hak ve hukukunuzu muhafaza konusunda diktatörlüğe reyi vahide itibar etmeyin.bu kadar diktatörler mevcut iken yeni diktatörlerin türemesine müsamaha etmeyelim.bayramınız mübarek olsun

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı