"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnsanların yüzde 77’si ‘dindar lider’ istemiyor

05 Şubat 2025, Çarşamba 23:14
ABD merkezli araştırma kuruluşu Pew Research Center’ın araştırmasına göre, Türkiye’de insanların yüzde 77’si ‘dindar lider’ istemiyor.

İslam, demokrasiyle bağdaşır
Müslümanlar şeriata göre mi yönetilmeli?

 

ABD merkezli araştırma kuruluşu Pew Research Center, 28 Ocak Salı günü ‘Dünya Genelinde Dinî Milliyetçilik Düzeylerinin Karşılaştırması’ çalışmasını yayınladı. Raporda dinî milliyetçilik kavramının tanımı, “Bir ülkede tarihsel olarak baskın olan dinin ulusal kimliğin bir parçasına dahil edilmesi ve politikaları etkilemesi,” ifadeleriyle yapılıyor.  Çalışmanın devam eden bölümünde katılımcılara ülkeyi yöneten liderin dini inancının önemi soruldu. Türkiye’de bu oran yüzde 49’du ve yüzde 51’lik çoğunluk, liderle aynı dine sahip olmanın “önemsiz” olduğunu söyledi. “Aynı dine mensup olan veya olmayan dindar lider” kategorisinde de bu oran diğer tüm ülkelerde düşmekle beraber Türkiye’de yüzde 23’e kadar geriledi. Yüzde 77’lik ezici çoğunluk “dindar lider” istemedikleri cevabını verdi. 

Tahlil edilmesi gerekir

Euronews’in haberine göre, son bölümde Müslüman ülkelerdeki katılımcılara “şeriat” kurallarıyla yönetilmeyi isteyip istemedikleri soruldu. Araştırmaya Türkiye’den katılan insanların yüzde 65’i şeriatla yönetilmeye karşıyken, yüzde 32’si ılımlı veya “şiddetle” gelmesini savunan kimselerden oluşuyordu. Yüzde 3’ü cevap vermedi. Şeriat kurallarıyla yönetilmeyi isteyen yüzde 32’lik dilimin yüzde 20’si “ılımlı” olduğunu söylerken, yüzde 12’si “şiddetle” gelmesini savunanlardandı. Şeriat’la ilgili fobi diyebileceğimiz çekinceli durumun -araştırmada ortaya konulduğu üzere- İslâmcı-Muhafazakâr bir iktidar döneminde artarak devam etmesi, tahlil edilmesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 297
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı