"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gülen'in pasaport iptaline ilişkin yeni gelişme

25 Mayıs 2017, Perşembe 11:54
Fethullah Gülen'in yeşil pasaportunu iptal eden Erzurum Valiliğinin 2014'teki kararını hukuka uygun bulan Danıştay 10. Dairesi, Fetullah Gülen'in avukatlarının yaptığı karar düzeltme istemini de reddetti.

Fetullah Gülen'in, gerekli kriterleri taşımadığı iddialarına rağmen 1990'da çıkarttırdığı hususi damgalı pasaportunun (yeşil pasaport) 2014'te iptal edilmesiyle ilgili yasal süreçte sona gelindi. 

Hakkında terör örgütü üyeliğinden yakalama kararı çıkarılan Gülen'in avukatı firari Nurullah Albayrak'ın, Gülen'in usulsüz pasaport almasına ilişkin hukuki süreçte, Erzurum Valiliğinin iptal kararını hukuka uygun bulan Danıştay 10. Dairesi kararına karşı düzeltme isteminde bulunduğu ortaya çıktı.

15 Temmuz darbe girişiminden önce karar düzeltme isteminde bulunan Albayrak'ın başvurusunu, Danıştay 10. Dairesi karara bağladı. Daire, karar düzeltme istemini reddetti.

Dosya, Erzurum 2. İdare Mahkemesine gönderilecek.

Gülen'in yeşil pasaport alma süreci

Çanakkale İl Müftülüğü emrinde vaiz iken, 20 Mart 1981'de istifa ederek devlet memurluğundan ayrılan ve böylece Emekli Sandığı ile ilgisi kesilen Fetullah Gülen, özel sektörde bir süre işçi olarak çalışıp, 1 Şubat 1990'da Sosyal Sigortalar Kurumundan aylık bağlanarak "işçi emeklisi" olduktan sonra 7 Kasım 1990'da hususi damgalı pasaport almak için Emniyete başvurdu.

Diyanet İşleri Başkanlığınca aynı gün, Emniyet Genel Müdürlüğüne Gülen ile ilgili, "6. derece kadrodan 5. derecenin 7. kademesinden maaş almakta iken, Başkanlığımız Çanakkale Merkez Vaizliğinden 20 Mart 1981 tarihinde emekliye ayrılan Fetullah Gülen'in bugün görevde olan emsalleri 3. derecenin 1. kademesinden maaş almaktadırlar" şeklinde bilgi verildi.

Bu yazıya dayanılarak yine aynı gün Emniyet Genel Müdürlüğünce davacı adına Pasaport Kanunu'nun ek 4. maddesi uyarınca hususi damgalı pasaport düzenlendi.

Terör Dairesi de pasaport talebini uygun gördü

Pasaport düzenlendikten sonra Gülen'in yurt dışına çıkmasında sakınca olup olmadığı konusu da araştırıldı. Terörle Mücadele Daire Başkanlığının 13 Kasım 1990 tarihli yazısıyla Gülen'in, "pasaport talebinin yerine getirilmesinin uygun görüldüğü" Yabancılar Hudut İltica Daire Başkanlığına bildirildi.

Gülen'in farklı tarihlerde yaptığı başvurular üzerine, Diyanet İşleri Başkanlığının 7 Kasım 1990 tarihli yazısına dayanılarak, hususi damgalı pasaportunun süresi de uzatıldı. Bu pasaport, Gülen'in avukatının 24 Mayıs 2011'de yaptığı yenileme başvurusu üzerine iptal edildi ve Gülen adına 2 Haziran 2011 tarihli yeni bir yeşil pasaport düzenlendi.

Bazı basın yayın organlarında 3 Mart 2014'te çıkan "gerçeğe aykırı bilgi ve belgelerle Gülen'e hususi pasaport verildiği" yönündeki haberler üzerine, Emniyet Genel Müdürlüğünce araştırma başlatıldı. Araştırma sonucunda 26 Mart 2014 tarihli raporda, "Diyanet İşleri Başkanlığının 11 Kasım 1990 tarihli yazısında yer alan bilgilerin davacının özlük dosyasında yer alan bilgilerle örtüşmediği, yazıdaki bilgilerin gerçeği yansıtmadığı" tespit edildi.

Bunun üzerine, Gülen adına düzenlenen 2 Haziran 2011 tarihli yeşil pasaport, Erzurum Valiliğinin 28 Mart 2014 tarihli işlemiyle iptal edildi. İptal kararına karşı Erzurum 2. İdare Mahkemesinde dava açıldı ve mahkeme bu kez valilik işlemini iptal etti.

Valiliğin, İdare Mahkemesi kararına itiraz etmesi üzerine dosya, Danıştay 10. Dairesine geldi. Danıştay 10. Dairesi, 20 Kasım 2014'te, Valiliğin pasaport iptal kararında yasaya aykırılık görmeyerek İdare Mahkemesinin kararını bozdu.

Danıştay 10. Dairesince son olarak bu karara yönelik, Gülen'in avukatları tarafından yapılan karar düzeltme başvurusu da reddedildi. 

AA

Okunma Sayısı: 4120
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı