"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dönemlere göre çocuklara verilen isimler de değişiyor

17 Mart 2015, Salı 10:05
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre; 1980 askeri darbe döneminde Türkiye'de doğan kız çocuklarına verilen isimler 'Hülya, Dilek, Filiz, Yasemin ve Songül' olurken, 2014'te bu isimlerin yerini Zeynep, Elif, Hiranur, Ecrin, Yağmur aldı.

Darbe döneminde erkek çocuklar için kullanılan Mehmet, Mustafa, Murat, Ahmet, Ali'nin yerine geçen sene vatandaşlar yeni doğan erkek bebeklerine Yusuf, Berat, Mustafa, Ömer, Ahmet, Eymen'i tercih etti. İlahiyatçı Mustafa Hacet, çocukların ebeveynler üzerinde isim hakkı bulunduğunu hatırlatarak, "Çocuklara verilecek isimler bir mana ifade etmeli, Arapça olması da şart değil." dedi.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 2014'te doğan çocuklara en çok verilen isimler ile Türkiye'de en çok kullanılan 50 isim ve soyadını açıkladı. Verilere göre; geçtiğimiz yıl dünyaya gelen kız çocuklarına en çok 'Zeynep ve Ecrin' gibi isimler konuldu. İşte o isimler: "Zeynep, Elif, Hiranur, Ecrin, Yağmur, Zehra, Azra, Miray, Nehir, Eylül, Meryem, Nisanur, Hira, Rabia, Belinay, Hiranur, Ela, Esma, Mira, Beren, Sümeyye, Ayşe, Merve, Ada, Fatma, Asya, Defne, Melek, Esmanur, Hatice, Nisa, Elanur, Eslem, Buğlem, ırmak, Duru, Büşra, Betül, Yaren, Emine, Cemre, Damla, Beyza, Tuana, Havin, Kübra, Medine, Zümra, İrem ve Derin."

EYMEN VE MİRAÇ DA REVAÇTA

2014 yılında dünyaya gelen erkek çocuklarına ise en çok şu isimler verildi: "Yusuf, Berat, Mustafa, Ömer, Ahmet, Eymen, Muhammed, Miraç, Mehmet, Emir, Kerem, Ayaz, Ali, Çınar, Enes, Muhammed Ali, Hamza, Yunus Emre, Emirhan, İbrahim, Hüseyin, Ömer Faruk, Umut, Furkan, Mert, Rüzgar, Hasan, Muhammed Emin, Yiğit, Burak, Abdullah, Arda, İsmail, Yasin, Eren, Poyraz, Baran, Talha, Alperen, Bilal, Emre, Muhammed Emir, Mehmet Ali, Deniz, Efe, Ramazan, Metehan, Muhammed Mustafa, Murat, Ege."

Genel Müdürlüğün verilerine göre, hayat şartları ve gelişen teknolojiyle birlikte çocuklara verilen isimlerde de büyük değişim yaşanıyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden derlenen bilgiye göre; nüfus kütüklerine kayıtlı en çok kullanılan 50 kadın ismi şöyle sıralandı: "Fatma, Ayşe, Emine, Hatice, Zeynep, Elif, Meryem, Şerife, Zehra, Sultan, Hanife, Merve, Havva, Zeliha, Esra, Fadime, Özlem, Hacer, Yasemin, Melek, Hülya, Rabia, Cemile, Sevim, Gülsüm, Leyla, Dilek, Büşra, Aysel, Songül, Kübra, Halime, Esma, Aynur, Hayriye, Kadriye, Tuğba, Sevgi, Rukiye, Hava, Sibel, Derya, Asiye, Filiz, Keziban, Ebru, Döndü, Ayşegül, Selma ve Ayten."

Ülke genelinde erkek çocuklara verilen isimlerin başında ise 'Mehmet' geliyor. En çok kullanılan erkek isimleri şöyle: "Mehmet, Mustafa, Ahmet, Ali, Hüseyin, Hasan, İbrahim, İsmail, Osman, Yusuf, Murat, Ömer, Ramazan, Halil, Süleyman, Abdullah, Mahmut, Recep, Salih, Fatih, Kadir, Emre, Mehmet Ali, Hakan, Adem, Kemal, Yaşar, Bekir, Metin, Musa, Bayram, Serkan, Orhan, Burak, Gökhan, Furkan, Yasin, Uğur, Yakup, Muhammed, Cemal, Arif, Yunus, Enes, Onur, Yılmaz, Şaban ve Halil İbrahim."

1980 askeri darbe döneminde kız çocuklarına verilen isimler ise şöyle sıralandı: 'Hülya, Dilek, Filiz, Yasemin, Songül, Özlem, Arzu ve Aynur." 1980 darbe döneminde revaçta olan erkek çocuk isimleri ise şunlar: "Mehmet, Mustafa, Murat, Ahmet, Ali, Hüseyin, Hasan, İbrahim, İsmail, Hakan, Ramazan, Bülent, Osman, Ömer, Serkan, Yusuf, Fatih, Metin, Adem ve Erkan."

EN ÇOK HANGİ SOYADI KULLANILIYOR? 

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de en çok kullanılan 50 soyadı şöyle sıralandı: "Yılmaz, Kaya, Demir, Çelik, Şahin, Yıldız, Yıldırım, Öztürk, Arslan, Doğan, Kılıç, Aslan, Çetin, Kara, Koç, Kurt, Özkan, Şimşek, Polat, Özcan, Korkmaz, Çakır Erdoğan, Yavuz, Can, Acar, Şen, Aktaş, Güler, Yalçın, Güneş, Bozkurt, Bulut, Keskin, Ünal, Turan, Gül, Özer, Işık, Kaplan, Avcı, Sarı, Tekin, Köse, Yüksel, Taş, Ateş ve Aksoy. "

ÇOCUĞUN ANNE VE BABA ÜZERİNDEKİ ÜÇ HAKKINDAN BİRİSİ DE GÜZEL İSİM VERİLMESİ

Çocuğa verilecek ismin, 'İsmiyle müsemma' sözünü teyit edecek nitelikle olması gerektiğini belirten İlahiyatçı Mustafa Hacet, şunları söyledi: "Resulullah (sas) buyuruyor ki: 'Çocuğun, babanın üzerinde üç hakkı vardır; ona iyi isim seçmesi, ona okuma-yazma öğretmesi, erginlik çağına erdiğinde onu evlendirmesi'. Efendimiz (sas), cahiliye döneminde Müslüman olanların bazılarının isimlerini 'manasız' diye değiştirmiştir. Çünkü ismin, bir mana, anlam ifade etmesi gerekiyor. 'İsmiyle müsemma' sözü oradan gelir. Mesela bir kişiye 'Zalim' ismi konulsa, sürekli o kişi 'zalim, zalim' diye çağrılsa 3-5 sene sonra o kişi zalimleşir. Birisine de 'Halis' ismi konulsa, sürekli 'Halis, Halis' diye çağrılsa o kişi de halis muhlis bir adam olur. Çocuğa verilecek isim bir şeyi çağrıştırmalı. İsmin Arapça olması önemli değil, başka dilde de olabilir fakat anlamlı olması lazım. Mesela Balkanlar ve Kafkaslar'da 70 sene komünizm etkili oldu. İnsanlar dinlerini yaşayamadı. Ama Müslüman isimleri sayesinde o topraklarda komünizmden sonra İslamiyet tekrar yaşanmaya başlandı. Unutulmasın ki çocuğa isim vermek Peygamber Efendimizin (sas) sünnetidir."

Okunma Sayısı: 16649
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı