Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi'nde, başörtülü olması sebebiyle bir kız öğrencinin eğitim hakkını engelleme suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Rennan Pekünlü, dört kız öğrencinin aynı yöndeki şikayeti üzerine açılan ikinci davada da 2 yıl 1 ay hapis cezası aldı.
Başörtülü öğrencilerin, toplu olarak eğitim gördükleri binalara girmesini ve okulda kalmasını engelleme suçlamasıyla İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Ege Üniversitesi (EÜ) emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü, 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.
2012 yılında aynı suçlamayla İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Pekünlü, yine 2 yıl 1 ay hapis cezası almış, Yargıtay’ın kararı onamasının ardından 4,5 ay cezaevinde yattıktan sonra tahliye edilmişti.
Başörtülü oldukları gerekçesiyle kendilerini okula almayarak eğitim haklarının engellendiğini belirten EÜ öğrencileri F.E., C.T., Z.Ö. ve N.G., Prof. Dr. Pekünlü’den şikayetçi olmuştu.
Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Pekünlü hakkında, İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Davanın karar duruşmasına sanık Esat Rennan Pekünlü, avukatları Murat Fatih Ülkü, İrfan Koçana, Çetin Kadan, Nuriye Kadan ve Serkan Kuliç, müşteki öğrencilerin avukatları Mehmet Gün ve Hasan Erdoğan katıldı.
Öğrenciler F.E., C.T., Z.Ö. ve N.G. ise duruşmaya katılmadı. Duruşmayı CHP İzmir milletvekilleri Musa Çam, Tacettin Bayır ve Kamil Okyay Sındır da izleyerek, sanık Pekünlü’ye destek verdi. Hakim Süleyman Çekilmez, sanık Pekünlü’ye son savunmasını sordu.
Pekünlü, daha önceki celselerdeki savunmasına ekleyecek bir şey olmadığını söyledi. Taraf avukatları da ekleyecek yeni bir şey olmadığını belirtti.
Hakim Çekilmez, taleplerin ardından kararını açıkladı. Sanık Esat Renna Pekünlü'yü, dört kız öğrencinin okula girişine izin vermeyerek eğitim hakkını engellediği gerekçesiyle 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırarak davayı bitirdi.
Esat Rennan Pekünlü’ye destek vermek için adliyeye gelen yaklaşık 100 kişilik grup ise, "Rennan hoca yalnız değildir" şeklinde slogan attı.
Kararı değerlendiren Pekünlü'nün avukatı Ülkü , “Rennan Pekünlü, eğitim öğretim hakkını engellediği gerekçesiyle 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.” dedi.
EÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nde görev yaptığı dönemde Prof. Dr. hakkında, 2011 yılında matematik bölümü öğrencisi F.N.G.’nin eğitim hakkını engellediği iddiasıyla dava açılmış, 2012 yılında sonuçlanan davada 2 yıl 1 ay hapse mahkum olmuştu.
Kararın Yargıtay tarafından onanması üzerine, cezasının infazı için 27 Kasım 2014 Perşembe günü Foça Açık Cezaevi'ne girmişti. Buradan, Nisan 2015'te tahliye edilmişti.
Pekünlü, ikinci kez aldığı 2 yıl 1 ay hapsin Yargıtay tarafından onanması halinde 5 ay daha cezaevinde yatacak.
15 Eylül 2102 tarihli Yeni Asya Gazetesi'nin haberi;
EGE ÜNİVERSİTESİ’NİN BAŞÖRTÜLÜ ÖĞRENCİSİ KARARI DEĞERLENDİRDİ:
Kararın normalleşmeye katkısı olur
Eğitim özgürlüğünü engellediği için Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rennan Pekünlü’ye dâvâ açarak, başörtülü öğrencilerin eğitim özgürlüğü adına tarihî bir karar çıkmasını sağlayan Fatma Nur Gidal, mahkeme sonucunun normalleşmeye katkısı olacağını düşündüğünü söyledi.
İzmir′deki yasakçı profesöre 2 yıl 1 ay hapis
İzmİr’de başörtülü öğrencilerin eğitim özgürlüğü lehine tarihî bir karar verildi. Başörtülü öğrencilerin fotoğrafını çekerek özel hayatın gizliliğini ihlâl ve öğrenim hakkını engelleme suçlamasıyla yargılanan Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü, 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Karar ertelenmedi.
Öğrencinin avukatı Mehmet Gün,
“Üniversitelerde başörtüsüyle ilgili 28 Şubat tamamen bitmiştir” dedi. Prof. Dr. Pekünlü’nün 1 yıldan 3 yıla kadar hapis talebiyle yargılandığı dâvâya, İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Karar duruşmasında, sanık Pekünlü ve mağdur öğrenci Fatma Nur Gidal ile tarafların avukatları hazır bulundu. Av. Gün, sanığın üst sınırdan cezalandırılmasını talep ederek, daha önce benzer suçtan mahkûmiyeti dolayısıyla ertelenmemesini ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılmamasını talep etti.
Sanık Pekünlü ve avukatı ise Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını örnek göstererek üniversiteye başörtülü girilmesinin yasak olduğunu, YÖK eski başkanının pozitif beyanlarının bu gerçeği değiştirmeyeceğini söyleyerek, daha önce yaptığı yazılı ve sözlü savunmayı tekrarlayarak beraat talep etti. Taleplerin ardından Hakim Yahya Kesim, kararını açıkladı.
Mahkeme başkanı, sanık Esat Rennan Pekünlü’nün, EÜ Fen Fakültesi Astroloji Bölümü öğretim üyesi olduğu halde aynı fakültenin Matematik bölümü öğrencisi Gidal’ın 2011 yılında hukuka aykırı bir şekilde öğrenim hakkını engellediğinin anlaşıldığını belirterek, TCK 112\1-b maddesine göre ve suçun işleniş şekli, işlendiği yer, suç kastının yoğunluğunu arttırım sebebi sayarak 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Sanığın duruşmadaki iyi hali sebebiyle ceza 1/6 oranında indirilerek 2 yıl 1 ay hapis yapıldı.
Av. Mehmet Gün, yaptığı açıklamada, “Üniversitelerde başörtüsüyle ilgili 28 Şubat tamamen bitmiştir. Öğrencilerimiz, haklarını aramaktan çekinmesin. Daha önce soruşturma izni bile verilmiyordu. Bu karar, Türkiye’de bir ilktir.” şeklinde konuştu.
Haber Merkezi