ABD’nin North Carolina eyaletinde 2015’te öldürülen 3 Müslüman gençten kızların babası, “Bizim gibi başka bir Amerikalı aile bir daha bu acıları yaşamak zorunda kalmasın” dedi.
ABD Kongresi Adalet Komisyonunda, geçen ay Yeni Zelanda’da iki camiye yönelik gerçekleştirilen ırkçı terörist saldırısı konusunda, “nefret suçları ve yükselen beyaz ırkçılık” oturumu düzenlendi.
Oturumda, 10 Şubat 2015’te North Carolina Chapel Hill’de komşuları tarafından kafalarına silâh sıkılarak öldürülen 23 yaşındaki Deah Shaddy Barakat’ın kayınpederi ve 21 yaşındaki Yusor ile 19 yaşındaki Razan’nın babası Muhammed Abu-Salha, bütün dünyada tepki çeken cinayet hakkında konuştu. Muhammed Abu-Salha, “Eğer tek değilsem bile, kendi çocuklarının cinayet otopsi raporunu okuyan doktorlardan biriyim. Raporları hafızama kazındı” dedi. Eşiyle birlikte kızlarını, ülkesi ve toplumu ile gurur duyan Müslüman Amerikalı olarak yetiştirdiğini söyleyen Abu-Salha, onların Müslüman kimlikleri dolayısıyla öldürüldüğüne dikkati çekti.
Ülkemiz için korkuyorum
Abu-Salha, Chapel Hill’deki cinayetten sonra bile “1.6 milyar Müslümandan 3’ü gitti”, “Zanlı Craig Hicks serbest bırakılıp onur madalyası verilmeli” şeklinde sosyal medyada Müslüman karşıtı paylaşımlar gördüğünü vurgulayarak, “Ülkemiz için korkuyorum. 2016’da FBI kayıtlarına göre Müslüman karşıtı nefret suçlarında yüzde 67 oranında artış var” dedi. Muhammed Abu-Salha, sözlerini şöyle tamamladı: “Çocuklarımızı çok özlüyoruz. Acımız hâlâ ilk öldürüldükleri gün kadar keskin ve taze. Size burada yalvarıyorum, bizim gibi başka bir Amerikalı aile daha bir daha bu acıları yaşamak zorunda kalmasın.”
3 Müslüman gencin ölümü
North Carolina eyaletinin Chapel Hill yerleşkesinde 10 Şubat 2015’te 23 yaşındaki dış hekimliği öğrencisi Deah Barakat, 21 yaşındaki eşi Yusor Muhammed Ebu Salha ve 19 yaşındaki baldızı Razan Muhammed evlerinde başlarına ateş edilerek öldürülmüştü.
Polis, otoparkla ilgili bir komşu anlaşmazlığı ihtimali üzerinde dururken, katil zanlısı 46 yaşındaki komşuları Craig Hicks’in sosyal medyada kendini “ateist” olarak tanımlaması ve din karşıtı söylemlerde bulunması, cinayetlerin kurbanların Müslüman kimlikleri dolayısıyla işlendiği yargılarına sebep olmuş, cinayet sosyal medyada bütün dünyadan Müslümanların tepkisini çekmişti.
AA