"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bakanlık önlem almadı, antik kent talan edildi

05 Temmuz 2015, Pazar 10:20
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adıyaman'ın Besni ilçesinde keşfedilen ancak hiçbir koruma önlemi olmadığı için definecilerce talan edilen antik kent ile ilgili girişim başlattı.

İlk olarak Adıyaman Müze Müdürü Fehmi Erarslan'ın gittiği bölgeye bakanlık yetkilileri de çıkarma yapacak. Ancak, Erarslan'ın 2011 yılında SİT alanı olarak ilan edildiğini öne sürdüğü bölge bir başka ihmali gözler önüne serdi. 4 yıldır SİT alanı olduğu iddia edilen bölgede hiçbir koruma önlemi ya da işaretinin bulunmaması akıllarda soru işareti bıraktı. 

Bölgeyi keşfeden araştırmacı yazar Hasan Mahir, yetkililerin antik kenti bulmak için adresi dahi kendisine sorduklarını öne sürerek, önlem alınması ile ilgili hem yereldeki idarecileri hem de bakanlığı 2 defa uyardığını savundu.

Adıyaman'ın Besni ilçesindeki antik kentte tahrip edilen çok sayıda taban mozaiği, lahit, kaya mezarı ve tapınak bulunmuştu. Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay da talan edilen antik kentle ilgili yetkilileri sorumlu davranmaya davet etmişti. Yaşanan gelişmelerin ardından, Adıyaman Müze Müdürü Fehmi Erarslan, bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Bölgenin 2011 yılında kaçak kazı sonucu keşfedildiğini ve aynı yıl 2'nci derece arkeolojik SİT alanı ilan edildiğini öne süren Erarslan, mozaikli alan olarak tescilin yapıldığını söyledi. Bölgede kaçak kazı ihbar aldıklarını ve güvenlik güçleriyle birlikte gerekli tedbiri aldıklarını vurgulayan Erarslan, konuyla ilgili mahkemenin de devam ettiğini belirtti. Tescilden önce de kaçak kazı alanlarının bulunduğunu aktaran Erarslan, izinsiz kaçak kazıyla ilgili yasal işlem gerçekleştireceklerini ifade etti. 

SİT ALANI İLAN ETTİKLERİ BÖLGENİN ADRESİNİ KEŞFİ YAPANDAN ÖĞRENDİLER

Erarslan'ın açıklamaları, 4 yıl önce SİT alanı ilan edilmesine rağmen bölgede bununla ilgili bir uyarının bulunmamasını akıllara getirdi. Bölgedeki mozaiklerden, tapınağa kadar bir çok unsuru bölgede yaptığı keşifle ortaya çıkaran araştırmacı yazar Hasan Mahir, SİT alanı ilan edildiği söyleyen alanın adresinin bile kendisine sorulduğunu dile getirdi. 19 ve 22 Haziran'da 2 defa Adıyaman ve Gaziantep il kültür turizm müdürlükleri ile birlikte bakanlık yetkililerine gerekli uyarıları yaptığını anlatan Mahir, ilgi gösterilmeyen bölgeye ancak haber yayınlandıktan sonra apar topar gidildiğini söyledi.

Mahir, şunları kaydetti: "2011 yılından bu yana burası biliniyorsa şu ana kadar ne yapıldı? Korunması ile ilgili neden önlem alınmadı? Anlaşılan o ki, burası tescil edilmiş ama keşfedilmemiş. Orada yapılan eserlerin tespiti ile ilgili bir çalışma görünmüyor. Envanteri çıkarılmamış. Yapılan incelemede de sadece mozaiklerin bulunduğu bölgede inceleme yapıldığı görülüyor. Oysa, tepede kaya mezarları ve tapınak olarak adlandırılan yerde, Kül Mağarası'nda da kazılar yapılmış. Dilerim bu göstermelik bir inceleme olmaz. 2011 yılından beri burada koruma ve kazı çalışması yapılmaması, antik kentin sahipsizliğini gösteriyor. Umarım turizme kazandırılması için gerekli çalışmalar yapılır."

Okunma Sayısı: 1566
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı