NTV’de Oğuz Haksever’in konuğu olan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gülen Cemaati'nin ‘paralel yapı’ söylemi ile kırmızı kitap olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne girip girmeyeceğine ilişkin bilgi verdi.
Arınç, “Legal görünümlü illegal yapılanmalar adıyla sadece bu cemaatten örgüte dönmüş veya paralel devlet yapılanması dediğimiz olgu ile ilgili değil. Şu anda mevcudiyeti düşünülebilecek veya gelecekte de başka cemaatler olabilir, başka sosyolojik birikimler olabilir, başka yapılanmalar olabilir.” dedi.
Bülent Arınç, NTV’de katıldığı programda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Özellikle sık sık gündeme getirilen Gülen Cemaati'nin Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne grip girmeyeceği ile ilgili de konuşan Arınç, şunları söyledi:
Legal görünümlü illegal yapılanmalar adıyla sadece bu cemaatten örgüte dönmüş veya paralel devlet yapılanması dediğimiz olgu ile ilgili değil. Şu anda mevcudiyeti düşünülebilecek veya gelecekte de başka cemaatler olabilir, başka sosyolojik birikimler olabilir, başka yapılanmalar olabilir. Farklı düşüncelere sahip gruplaşmaların adeta devlete ikinci bir alternatif gibi yapılanması olabilir, bir genel tarif içerisine sokuldu. Yoksa Fethullah Gülen’le ilgili olarak şu örgütün faaliyetleri veya buna karşı alınacak tedbirler şeklinde münhasıran bir tabir getirilmedi. Bence doğru olan da budur. Çünkü sadece böyle bir topluluk var, sadece böyle bir tehdit söz konusu değil bunun benzerleri de bugün vardır. Bundan sonrada olabilecek şeklinde genel bazı tarifler, tabirler yapıldı. Tabi hoşumuza giden, yine hukuk kapsamı içeresinde düşünmemiz gereken şey de bunlara karşı yapılacak mücadelenin hukuk çerçevesi içerisinde ve hukuk devleti ilkelerine uygun olarak yapılabileceği de büyük harflerle yazıldı. Bundan dolayı devletine, anayasaya bağlı hiçbir kimsenin, kurum ve kuruluşun korkmaması gerektiğini ifade etmek için söylüyorum. Yasal zeminde faaliyetlerini yürüten herkes cemaat da olsa özgürdür. Onlarla ilgili bir tehdit söz konusu değildir. Ama bu var oluşlarını devleti ele geçirmek, hükümete paralel bir yapı kurmak, devletin bütün kurumlarını bürokrasiyi kendi emir ve talimatları doğrultusunda yönetebilmek için bir oluşum meydana gelmişse onun korkması lazım. Çünkü ona karşı tedbirler geliştirilmiş durumdan.