"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

250 bin kişi denetimli serbestlikten yararlanıyor

20 Kasım 2015, Cuma 11:13
Türkiye genlinde yaklaşık 250 bin hükümlü denetimli serbestlik kapsamında günlük yaşantısını sürdürüyor.

Yaklaşık 10 yıl önce hayata geçirilen uygulama kapsamında çok sayıda hükümlü elektronik kelepçe ile takip ediliyor.

Bursa'da denetimli serbestlik ve elektronik kelepçenin tanıtımı amacıyla bir toplantı düzenlendi. Merinos Kongre Merkezindeki toplantıda açıklama yapan Bursa Denetimli Serbestlik Müdürü Fatih Sancak, 2005 yılında kurulan sisteminin 10 yıldır hizmet verdiğini hatırlattı.

On yılda denetimli serbestlik konusunda önemli mesafeler alındığını kaydeden Sancak, “İnfaz sisteminde denetimli serbestliğin atık vazgeçilmez. Bursa bölgemizde 9 bine yakın sanık ve hükümlüyü takip ediyor denetliyoruz. Elektronik izleme sistemimiz son günlerde revaçta. Hükümlülerin birçoğunu elektronik izleme ile takip etmeye çalışıyoruz.” dedi.

KAMU KURUMLARINDA BİN DOLAYINDA HÜKÜMLÜ ÇALIŞIYOR

Kamu kurumlarından bu konuda büyük talep olduğunu vurgulayan Sancak, “Kamu kurumlarından denetimli serbestliğe çok büyük ilgi var. Bu kurumlarında denetimli serbestlikte çalışan yaklaşık bine yakın hükümlümüz var. Bunlarda temizlikten bakım onarım çalışmalarına kadar türlü işler yapıyor. Denetimli serbestlik kurumsal bir ihtiyacı da karşılamış oluyor.” şeklinde konuştu. 

Denetimli serbestlik sisteminin Avrupa’da uzun yıllardır uyguladığını, İngiltere’de ise bir asırdır var olduğunu kaydeden Fatih Sancak, şunları söyledi: “Bizim kendi sloganımız olarak ‘topluma güven ve bireye umut’ diyoruz. Hem toplumun güvene ihtiyacı var, bireylerinde umuda ihtiyacı var. ‘Çocuk bu günün yarını, yarının umudu’ Çünkü bu çocuklara bakıldığında yarınki toplumun yapısını görüyoruz. Bu nedenle çocuklara çok ayrı bir sistem uyguluyoruz ve bunlarla ilgili birçok proje yürütüyoruz.” 

TÜRKİYE GENELİ 250 BİNE YAKIN DENETİMLİ SERBESTLİK HÜKÜMLÜSÜ VAR

Türkiye genlinde 250 bine yakın denetimli serbestlik içinde bulunan hükümlü ve adli kontrol aşamasında olan kişi bulunduğunu aktaran Fatih Sancak, bununda kısa zaman içinde hem mahkemeler hem de toplum nezdinde de kabul gördüğünü anlattı. Bunun maddi açından da belirli bir külfeti ortadan kaldırdığını kaydeden Sancak, şöyle devam etti: “Bursa’da bine yakın kamu kurumunda çalışan hükümlümüz var. Yani bin çalışanımızın bulunduğu bir fabrika işletebilecek bir durumdayız. Bu açından büyük bir gücün bulunduğunu görüyoruz. Eskiden kurumlara biz kendimiz gidiyorduk ‘bunları biz nerede çalıştıracağız’ diye. İşyerleri genellikle tereddüt ediyordu ilk açıdan ‘acaba nasıl hizmet verecekler’ diye. Ama zamanla gördüler ki eskiden çok az sayıda bizim müdürlüğümüze başvuran ve ‘şu kadar hükümlü çalıştırabiliriz’ diyen kurumlar artık sınırsız sayı istiyor. Eskiden protokollerimizi belirli bir sınır koyuyorduk mecburen, şimdi kurumlar bize sınır koymayın ve ihtiyaç dahilinde her zaman isteyebilelim diyorlar.”

Denetimli serbestlik hükümlülerini özel sektörde çalıştıramadıklarını anlatan Sancak, ancak toplum yararına çalışan derneklere de bu konuda hizmet verdiklerini bildirdi. 

Genellikle valilikler, belediyeler, valiliğe bağlı kurumlar, mili eğitim, müftülük ve orman bölge müdürlükleri gibi kamu kurumlarına hükümlü gönderdiklerini aktaran Sancak, bu kişilere her hangi bir ücret verilmediğini bildirdi.

Mağdurlarla alakalı olarak kısa ve uzun süreli takip edilen kişiler olduğunu bildiren Fatih Sancak, şunları söyledi: “Bursa genelinde genel toplam olarak 160-170 civarında elektronik takip sistemi ile izlenen kişi sayısı olarak günlük rakamlar değişiyor. Türkiye’de de denetimli serbestlik sistemi elektronik izleme ile takip edilen sayı olarak ta bu sayı önemli. Bunların içinde bayanlarda var.” 

Fatih Sancak, elektronik izleme takip sistemi ile mağdur ünitesinin yanım sıra, alkol ünitesi, konutu terk etmeme GPS ünitesi, belirli kişilere yaklaşmama, veya belirli bölgenin dışına çıkmama ve belirli bölgede kalma gibi çeşitli uygulamalarla bulunduğunu söyledi. Fatih Sancak, Avrupa’da halen radyo frekansları kullanılırken kendilerinin GPS gibi uydu cihazları ile sapma oranın çok düşük sistem kullandıklarını sözlerine ekledi.

Okunma Sayısı: 2022
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • FUNDA USLU

    9.10.2019 17:27:18

    İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gelen ihbarlar üzerine 9 aydır sürdürülen takip sonucunda, 64 kişiyi toplam 2 milyon 191 bin lira dolandıran çete çökertildi. Geçtiğimiz hafta Çatalca, Silivri, Çerkezköy ve Yeşilköy'de danışmanlık ofisi açan çete üyeleriyle irtibata geçen polis, çetenin çeşitli vesilelerle tanıştıkları vatandaşları "İcraya düşen lüks araba veya motorları ucuza satın alabilirsiniz" vaadi ile kandırdığını belirledi.Açtıkları ofislerde ulaştıkları kişilere satın aldıkları araçları yarı yarıya ucuz fiyata satarak güven ortamı sağlayan çete üyelerinin, kişilerin çevrelerine haber vermeleri üzerine kendilerine ulaşan vatandaşları sahte evraklar düzenleyerek dolandırdığı saptandı.6 farklı adrese düzenlenen baskında, aralarında çete lideri DENETİMLİ SERBEST Engin yedigüllerin'de içlerinde bulunduğu 18 kişi gözaltına alındı. 11'i tutuklanan çete üyelerinin çeşitli dolandırıcılık suçlarından çok sayıda sabıkalarının bulunduğu ifade edildi..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı