Edirne’de denetimi yapılan 122 asansörden sadece bir tanesi geçer not aldı.
Türkiye’de meydana gelen asansör kazalarında çok sayıda insan hayatlarını kaybediyor veya yaralanıyor. Zaman zaman yaşanan arızalarda ise vatandaşlar asansörlerin içinde mahsur kalıyor. Asansör kazaları ve arızalarının temel nedeni ise periyodik bakımların yapılmaması olarak gösteriliyor. Edirne Belediyesi, vatandaşın asansörlerden kaynaklanacak herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için bir çalışma başlattı. Makine Mühendisleri Odası ile birlikte geçen yıl başlatılan çalışma kapsamında 122 asansör denetimden geçirildi. Denetlenen asansörlerden uygun olanlarına yeşil, kullanılabilir ancak bir an önce bakımı yapılması gerekenlere sarı, kesinlikle kullanılmaması gerekenlere ise kırmızı etiket verildi.
2014 yılında denetlenen 122 asansörden sadece bir tanesi yeşil, 7 tanesi sarı geri kalanlarına ise kırmızı etiket verildi. Belediye, kırmızı etiket verilen asansörlere yönelik ikinci bir denetim daha yaptı. 114 kırmızı etiketli asansörün eksikliğini giderilip giderilmediği hususunda yapılan denetimde ise 75 tanesinin kırmızı etiketli haliyle kullanılmaya devam edildiği tespit edildi.
Edirne’de asansörle ilgili yapılan araştırmada bir başka olumsuz sonuç daha ortaya çıktı. Buna göre, 2000 yılından sonra yapılan asansörlerle ilgili olarak belediyede veri bulunuyor. Bu tarihten önce yapılan ve halihazırda kullanılan asansörle ilgili net bir sayı bilinmiyor. Son 14 yılda yapılan asansör sayısı bin 311 olarak belirlenirken 2000 yılından önceki rakamın ise 500 ile bin civarında olduğu tahmin ediliyor.
Asansörlerin sıkı denetlenmesi için Edirne Belediyesi ile Makine ve Mühendisleri Odası arasında bir protokol imzalandı. İmza programında konuşan Belediye Başkanı Recep Gürkan, ülkemizde zaman ölümle sonuçlanan asansör kazalarının meydana geldiğini hatırlattı. Teknolojinin insanın yaşamını kolaylaştırmak için var olduğunu anlatan Gürkan, denetlenmeyen teknolojinin ise bir süre sonra insanın yaşamına mal olabileceğini kaydetti.
Kontrolün teknolojiye engel olmadığını vurgulayan Gürkan, “Bu düşünceden hareketle işin uzmanı olan ve akreditasyon belgesine sahip olan Makine Mühendisleri Odası Edirne Şube ise il merkezindeki tüm asansörlerin denetimini yapmaya karar verdik. Edirne’de 2000 yılından bu yana yapılan sayımlarda (ki, daha öncesi maalesef kayıtlarımızda mevcut değil) belediyenin envanterinde kayıtlı asansör sayısının bin 311. Ama çok acıdır ki, 2000 yılı öncesi kayıtlarımız olmadığı için bu tarihten önce yapılmış ve halen kullanımda olan 500 ile bin arasında asansör olduğunu da tahmin ediyoruz. Ama net bir rakamı bilemiyoruz.”
Yapılan çalışmalar sonucunda net sayının ortaya çıkacağını dile getiren Başkan Gürkan, bütün binaların bu anlamda elden geçirileceğini belirtti. Vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak için belediye olarak bu kararı uygulayacaklarını anlatan Gürkan, bunu da bu konuda akredite olmuş, yetkili ve uzmanlığı olan Makine Mühendisleri Odası ile yapmaktan son derece mutlu olduğunu ifade etti.
Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Başkanı Yaver Tetik ise bu işin sorumluluğunun belediyede olduğu kadar yöneticilerin de sorumlu olduğunu, bu nedenle sorumlulukların bir an önce periyodik kontrollerini yaptırmaları gerektiğini anlattı.