"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

20 Ocak katliamını belgeleyen fotoğrafçı: O günler hala rüyalarıma giriyor

18 Ocak 2016, Pazartesi 12:00
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 20 Ocak 1990 tarihinde protesto gösterisi düzenleyen kalabalığa müdahale eden Sovyet askerlerinin gerçekleştirdiği katliamın fotoğraflarını çekerek, dünyaya duyuran Rasim Sadıgov, o günlerin hala rüyasına girdiğini söyledi.

Ünlü fotoğrafçı Sadıgov, Sovyet askerlerinin sivil halka karşı gerçekleştirdiği katliamın üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen, acılarının hala tazeliğini koruduğunu dile getirdi. Sadıgov, katliam günlerinde gördüklerini ve yaşananları anlattı. 

O dönemde foto muhabir olarak çalıştığını dile getiren Sadıgov (60), 20 Ocak gecesi Sovyet askerlerinin zırhlı araçlarla Bakü'ye girerek bağımsızlık mücadelesi için toplanan sivil halka ateş açtığını hatırlattı. Katliamı gerçekleştirenlerin normal askerlerden farklı olduğunun altını çizen Rasim Sadıgov, "Sanki onlar yataktan yeni uyandırılmıştı. Uzun saçları, sakalları, garip simaları vardı. Bunlar gece katliamı gerçekleştirdikten sonra sabaha yakın kayboldular. Onlar görevlerini yaptılar ve hemen de gittiler. Ardından Bakü'ye genç Sovyet ordusu geldi." dedi. 

Katliamı belgelemek için şehrin her tarafını gezdiğini ifade eden Sadıgov, çekilen fotoğrafların filmlerini askerlerden korumak için arkadaşlarından yardım istediğini kaydetti. Ünlü fotoğrafçı,"Çektiğimin filmleri arkadaşlarıma veriyordum, onlar da büronun güvenlikçisine ulaştırıyorlardı.

Güvenlikçiyi ben gelene kadar fotoğrafları hiç kimseye verme diye tembihledim . Ben yakalanırsam çektiğim belge niteliğindeki fotoğrafların kaybolacağından çok korkuyordum. " dedi. 

Korktuğunun başına geldiğini aktaran Rasim Sadıgov, askerlerin kendisini yakaladığını ve sadece üzerindeki 2 fotoğraf filmini aldıklarını belirtti. 

NE GÖRDÜYSEM ÇEKTİM

O günlerde karşısına çıkan her şeyin fotoğrafını çektiğini belirten Sadıgov, "Ne gördüysem çektim. Kurşunlanmış bir ağacı bile çektim. Ağaçtaki kurşun izlerini çekmeyi bile ihmal etmedim. Kan, insan parçaları, cesetler, yaralı insanlar herşeyi çekiyordum. Katliam günü yaklaşık 3 bin fotoğraf çektim. " diye konuştu. 

Zırhlı araçların, tankların binalara rastgele ateş açtığını söyleyen Sadıgov, askerlerin seken kurşunlar kullandığını kaydetti. Evleri içinde yaşlıların, çocukların, hastaların kurşun yarası aldığını hatırlatan Azerbaycanlı fotoğrafçı, " Evlerde çok sayıda yaralı vardı. İnsanların çoğu seken kurşunlardan korunmak için banyoya saklandıklarını söylediler." şeklinde konuştu. 

ASIL KAHRAMANLIK ÖLMEDEN BU FOTOĞRAFLARI ÇEKEBİLMEKTİ

O zaman üzerinde büyük bir yükümlülük olduğunu dile getiren Sadıgov, konuşmasına şöyle devam etti: " O zaman benim için ölmek kahramanlık değildi. Kahramanlık bu katliamı çekerek dünyaya duyurmaktı. Her basın çalışanı gibi üzerimde büyük yükümlülük vardı. Her gün bin fotoğraf basarak belirli insanlara, büyükelçiliklere, yabancı gazetecilere, işadamlarına ulaştırıyordum. Azerbaycan'da yaşanan bu trajedinin her taftan duyulmasını istiyordum. Dünyanın bu gelişmeden haberi olmadığını düşünüyorduk. Sonra öğrendik ki herkes sessiz kalmyı tercih etmiş. Çektiğim fotoğraflar daha çok Türkiye'de yayınlandı. "

20 Ocak katliamının hayatında büyük etkisinin olduğunu bildiren Sadıgov, "Katliam hala rüyalarıma giriyor. O günleri unutamıyorum. İnsanların çığlığı, akrabaların yakınlarının cesetleri yanında bağrışmaları, ağlayan insanların o halini hiç unutamıyorum." dedi. 

Bakü'de 20 Ocak 1990 tarihinde silahsız insanlara rastgele ateş açan ve üzerilerine tanklar süren Sovyet askerleri, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 137 kişiyi hunharca katlederken, 700 kişiyi ise yaralamıştı. Ülkede bağımsızlık mücadelesinin dönüm noktası olarak kabul edilen 20 Ocak’ta vefat edenler her yıl aynı dönemde ülkede ve yurt dışı temsilciliklerinde çeşitli törenlerle anılıyor.

Okunma Sayısı: 3010
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı