CHP Hatay Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Suzan Şahin Türkiye’de giderek artan beyin göçü sorununu Meclis gündemine taşıdı.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sönmez, "Beyin göçünü engellemek için üniversiteler veya hastane yöneticileri, yurt dışına gitmiş değerli bilim insanlarımızı ağırlayacak zemini hazırlamalı." dedi.
Son yıllarda gittikçe artan sayıda Türkiye vatandaşı siyasi ve ekonomik nedenlerden dolayı, daha iyi yaşam koşulları, çalışma, iş kurma, ya da eğitim gibi gerekçelerle başka ülkelere göç ediyor.
“KAYIRMACILIK VE OTORİTERLEŞME”NİN TÜRKİYE’DEKİ YETİŞMİŞ VE ZENGİN AİLELERİN YURTDIŞINA GÖÇÜŞÜNE SEBEP OLDUĞU İLERİ SÜRÜLDÜ.
Türkiye'nin en çok konuştuğu konulardan biri de yurt dışına gerçekleşen ve hızla artan beyin göçü. TÜİK verilerine göre 2017 yılında Türkiye'yi terk eden genç ve eğitimli insan sayısı 250 binin üzerinde.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tersine beyin göçünü hızlandırmak amacıyla TÜBİTAK bünyesinde sürdürülen ‘Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı’nı, ‘Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’na dönüştürdüklerini açıkladı.
Her yıl dünyanın 61 ülkesinde 1,8 milyon gençle gerçekleşen Universum En Çekici İşverenler Araştırması’nın bu yıl Türkiye’de 6.sı düzenlendi.
Türkiye’nin sağlık temalı ilk devlet üniversitesi olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ), uluslar arası alanda tanınan bilim insanlarını bünyesine katmaya hazırlanıyor.
Türkiye’den Avrupa’ya 1960’larda ekonomik nedenlerle başlayan göç hareketinde 2016’dan bu yana dikkat çekici bir değişim gözleniyor. Türkiye’nin beyin göçü tarihte sayısal anlamda en yüksek seviyelere ulaştı..
-Beyin Göçü ve Göçmenlerin Eğitimi Perspektifinde Türkiye’nin Önündeki Tarihi Fırsatlar-
Beyin Göçü ve Göçmenlerin Eğitimi Perspektifinde Türkiye’nin Önündeki TarihÎ Fırsatlar
Dünya genelinde yapılan yaşama kalitesi anketlerinde 122. sıraya gerileyen İstanbul, bir de üniversite öğrencileri arasında yapılan ankette de geriledi. Yaşanan bu gerilemeleri siyasi baskıya ve OHAL’e bağlayan uzmanlar “tarihin en karanlık dönemlerinden geçiyoruz” dedi.
Amerikan sitesi Politico’da, ‘Türkiye beyinlerini kaybediyor’ başlıklı bir makale yayımlandı. Makalede Türkiye’den ‘beyin göçü’ yaşandığına dikkat çekildi, yurtdışına gitmek isteyen akademisyen sayısında ‘görülmemiş bir artış’ yaşandığı belirtildi.
TÜBİTAK'ın "Tersine Beyin Göçü Programı" kapsamında 8 yılda 562 araştırmacı Türkiye'ye döndü.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, destek ve teşvik mekanizmalarının güçlendirilmesiyle, yurt dışından Türkiye'ye dönüş yapan bilim insanlarının sayısında önemli artış yaşandığını söyledi.