"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Zenginler de göçüyor

04 Ocak 2019, Cuma 01:05
“KAYIRMACILIK VE OTORİTERLEŞME”NİN TÜRKİYE’DEKİ YETİŞMİŞ VE ZENGİN AİLELERİN YURTDIŞINA GÖÇÜŞÜNE SEBEP OLDUĞU İLERİ SÜRÜLDÜ.

İLK KEZ OLUYOR

TÜRKİYE’DEN  yurtdışına göçüşü inceleyen New York Times gazetesi, göçün başlıca sebepleri olarak Türkiye’deki “kayırmacılık ve artan otoriterleşme”yi gösterdi. Gazetede ülkenin kuruluşundan bu yana ilk kez, kültür ve iş hayatına yön veren üst sınıf ailelerin Türkiye'yi terk ettiği de belirtildi.

KÖKLÜ AİLELER GİDİYOR

Gazete, varlık göçüne örnek olarak da hisselerine Londra merkezli şirketine devreden Yıldız Holding’i örnek gösterdi. Bu arada, Sabah gazetesinden Dilek Güngör de bazı Sabancı ailesi mensuplarının ailece Malta vatandaşlığına geçmesini yazısına konu edindi.

***

Zenginler de göçüyor

New York Times gazetesi, “kayırmacılık ve artan otoriterleşme” dolayısıyla Türkiye’deki varlıklı ve yetenekli insanların göç ettiğini yazdı.

Amerikan New York Times gazetesi, rekor rakamlara ulaşan “Türkiye’den yurt dışına göç” konusu ile ilgili bir haber yaptı. Gazete, göçe başlıca nedenler olarak “kayırmacılık ve artan otoriterleşmeyi” gösterdi. “Erdoğan’ın vizyonuna hararetle karşı çıkan Türkler, yeteneklerini ve varlıklarını da alarak, kitleler halinde ülkeyi terk ediyor” başlığı ile yayımlanan haberde, ülkeden ayrılanların profillerine dikkat çekildi. “Ülkenin kuruluşundan bu yana ilk kez, kültür ve iş hayatına yön veren üst sınıf ailelerin Türkiye’yi terk ettiği” de belirtildi. Haberde çok sayıda kişinin de Yunanistan, Portekiz ve İspanya’dan mülk alma yoluyla göç yolunu kullandığı da kaydedildi.

Varlıklı insanlar o ülkelerden göç ediyor

New York Times’ın haberinde, Küresel Varlık Göçü İncelemesi’nin (Global Wealth Migration Review) Türkiye’ye ilişkin verileri de yer aldı. Buna göre 2016 ile 2017 yılları arasında, Türkiye’nin varlıklı diliminin yüzde 12’sine denk gelen, en az 12 bin dolar milyoneri, servetlerini yurt dışına aktardı. AfrAsia Bankası tarafından hazırlanan Küresel Varlık Göçü İncelemesi raporuna göre, bu varlıkların çoğu Avrupa ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne taşındı. Aynı rapora göre, İstanbul varlık göçü yaşanan ülkeler sıralamasında 7. sıraya yükselmiş durumda. BBC’nin aktardığına göre rapordaki şu ifadelere de New York Times’ın haberinde yer veriliyor: “Eğer tarihte, ülkelerin yaşadığı önemli yıkımlara bakılırsa, bu yıkımların öncesinde varlıklı insanların o ülkeden göç ettiği görülür”

Yıldız Holding varlık göçüne örnek gösterildi

Gazete varlık göçüne örnek olarak da Yıldız Holding’i örnek gösterdi. Haberde, Murat Ülker’in başında olduğu holdingin, özellikle sosyal medyada Gülen hareketi ile ilişkilendirilmesi sonrası sert eleştirilerin odağı olduğu hatırlatıldı. New York Times’ın haberi şu şekilde devam etti: “Bu olaydan kısa süre sonra Yıldız Holding, 7 milyar dolar civarındaki borçlarını yapılandırdı ve elindeki Ülker hisselerini, holdingin Londra merkezli şirketine sattı. Yapılan aslında ailenin, elinde bulundurduğu Ülker markasına ait çoğunluk hisselerini, Türk mahkemelerinin ulaşamayacağı bir yere taşımasıydı” Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın paralarını yurt dışına çıkaran varlıklı iş adamları için “hain” tanımını kullandığı da hatırlatıldı.

Göç, toplumu değiştirme çabasının sonucu

Gazeteye konuşan İstanbul merkezli bir hukuk firmasının sahibi olan Mehmet Gün, “Özellikle darbe girişimi sonrası miyarlarca dolar Türkiye’yi terk etti. İnsanlar kendilerini tehdit altında hissediyor” dedi. Yine haberde sözlerine yer verilen isimlerden KONDA araştırma şirketinin Genel Müdürü Bekir Ağırdır, varlık ve yetenek göçünün nedeni için, “Erdoğan’ın toplumu değiştirme çabasının sonucudur” değerlendirmesini yaptı. New York Times’ın haberinde, Türkiye’den İngiltere’ye girişimci göçüne ilişkin de röportaj ve veriler yer aldı. Yine darbe girişimi sonrası politik sığınma taleplerindeki artışa ilişkin verilere de yer verildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında artışla, 253 bin 640 kişi Türkiye’den göç etti.

***

Sabancılar da ailecek Malta vatandaşı oldu

Sabah yazarı Dilek Güngör, “Sabancılar maaile Malta vatandaşı oldu. Malta Resmî Gazetesi’ndeki bilgilere göre, 2 çocuğuyla Suzan Sabancı Dinçer, 2 çocuğu ve eşiyle Çiğdem Sabancı Bilen ile Şevket Sabancı’nın torunları listede” dedi. Dilek Güngör, ‘MaltaSA’ başlığıyla yayımlanan yazısında “Malta her yılın sonunda Resmî Gazetesi’nde ülkeden vatandaşlık alanların listesini yayımlıyor. 2018’in son günü de bu değişmedi. Malta’da her yıl belli sayıda yabancı yatırımcıya vatandaşlık verilmesini sağlayan ve tam ismi Citizenship by Investment (Yatırım ile Vatandaşlık) olan programa girenlerin isimleri açıklandı” aktarımında bulundu. “Çeşitli ülkelerden 3 bin kişinin yer aldığı listede Sabancı ailesinden birçok isim var. Sabancı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanvekili ünlü iş adamı Erol Sabancı’nın kızları Çiğdem Sabancı Bilen ve Suzan Sabancı Dinçer listenin en popüler olanları” diyen Güngör, şöyle devam etti; Listede ayrıca Suzan Sabancı Dinçer’in çocukları Ceyda Sabancı Dinçer ve Haluk Akay Sabancı Dinçer ile Çiğdem Sabancı Bilen’in eşi Faruk Bilen ve iki çocuğu da (Gözdem ve Gizem Bilen) var. Forbes’a göre, Çiğdem Sabancı Bilen’in serveti 1.2 milyar dolar, Suzan Sabancı Dinçer’inki ise 1 milyar doların üzerinde.

Okunma Sayısı: 10953
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı