Ev dışı tüketim sektörünün ölçülebilirliğini ispatlamayı ve sektörde farkındalık oluşturmayı hedefleyen ETÜDER, 3. kez düzenlenecek EDT Expo Fuarı öncesi, araştırma şirketi IPSOS işbirliğinde ‘Foodservice Monitor’ araştırmasını hayata geçirdi.
Türkiye’de sektörün 50 milyar TL büyüklüğe ulaştığını ortaya koyan araştırma ile ilgili olarak ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz, “Tüketicinin, ev dışı tüketim alanlarını kullanma ihtiyaçları giderek artıyor” dedi.
Ev dışı tüketimini ölçen ilk ve tek çalışma özelliğini taşıyan ‘Foodservice Monitor’ araştırması, Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) ile IPSOS Araştırma Şirketi işbirliğinde gerçekleştirildi. Türkiye’nin 7 büyük ilinin 81 ilçesinde, 2 bin 751 sokağında gerçekleştirilen araştırma ile ev dışında otel, hastane, okul, pastane, restoran gibi mekanlarda yiyecek-içecek tüketiminin büyüklüğü gözler önüne serildi. Sektöre referans olaracak araştırmanın sonuçları düzenlenen lansman toplantısında sektör temsilcileri ile paylaşıldı
Ev dışı alanlarda tüketici istatistikleri ve gelecekteki vizyonun paylaşıldığı toplantıda tüketici alışkanlıkları ile ilgili çarpıcı detaylara ulaşıldı..
Pazarın 30-35 milyar TL’sini 7 il kapsıyor
Araştırmanın sonuçlarına göre, Amerika’nın 37’de biri, Avrupa’nın ise 29’da biri olan Türkiye’de ev dışı tüketim pazarı 50 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Ev dışı toplam tüketim harcamasının yüzde 41’i İstanbul’da, yüzde 19’u Antalya’da, yüzde 13’ü İzmir’de ve yüzde 11’i Ankara’da yapılıyor. Araştırmanın yapıldığı Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir, Muğla, Antalya, Adana’nın, ev dışı tüketim pazarının 30-35 milyar TL’sini kapsadığı belirlendi.
Ev dışı tüketim harcamalarının neredeyse yarısı restoranlar ve fast food mekanlarında yapılıyor. İstanbul gıda ve alkolsüz içeceklerde ev dışı tüketim pazarının yaklaşık yarısını oluştururken, alkollü içeceklerde yaklaşık üçte birini kapsıyor.
Çiğ köfteci sayısı 4 bine ulaştı
Araştırma ile iller bazında da bazı spesifik bilgilere ulaşıldı. Onlardan bazıları ise şöyle; Bir çay bahçesinde günde ortalama 302 bardak çay içiliyor. Hafta içi yeme-içme mekanlarına günlük ortalama 140-150 kişi uğruyor, haftasonu bu rakam yüzde 25 artıyor. Araştırmanın gerçekleştiği 7 il arasında, Adana’nın ev dışı mekanlarda içilen su fiyatları açısından en ucuz; Muğla’nın ise en pahalı kent olduğu gözleniyor. Son yıllarda hızla artış gösteren çiğköfteci sayısı da 7 ilde 4 bine ulaştı.
Fast Food’lar en hızlı artan ev dışı tüketim mekanları
Araştırmada, 2014 yılında da önceki yıllara benzer şekilde ev dışı tüketim alanlarında çalışan müşteri temsilcilerinin yüzde 65’inin kadın olduğu görülüyor. Yaklaşık yüzde 80’ini yeme-içme mekanlarının oluşturduğu çalışmada, gıda kategorisinde Fast Food’ların sayıca en hızlı artan ev dışı tüketim mekanları olduğu tespit edildi.
Sektör ölçülebilirliliğini ispatladı
ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz toplantıda yaptığı konuşmada, dernek olarak ev dışı tüketim sektörünün varlığını ispatlamak için var güçleri ile çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu; “Dernek olarak yaptığımız çalışmalar ile hızla büyüyen sektörümüzün nabzını tutmayı amaçlıyoruz. Bu amaçla IPSOS işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz araştırma, Türkiye ev dışı tüketim sektörünün mevcut durumunu tüm gelişimi ile ortaya koyan ve gelecek ile ilgili öngörüleri gösteren kapsamlı tek araştırma olma özelliğini taşıyor.”
EDT Expo Fuarı öncesi sektör masaya yatırıldı
Şahinöz, araştırmanın, CNR Holding şirketlerinden ITF Fuarcılık işbirliğinde 25-28 Mart 2015 tarihleri arasında, CNR EXPO Yeşilköy’de düzenlenecek EDT Expo Fuarı’na katılacak sektör temsilcileri için de büyük bir referans olacağını vurgulayarak, “Araştırmadan görülüyor ki ev dışı tüketim harcamaları gelişen ve değişen hayat şartlarına bağlı olarak giderek artacak. Buna bağlı olarak da sektörümüz de ev dışının tek fuarı olan EDT Expo Fuarı da her geçen yıl büyüyecek” dedi.
Ekonomi Servisi