Türkiye genelinde toplanan inek sütü miktarı, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 artarak 790 bin 326 tona ulaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin, "Süt ve Süt Ürünleri Üretimi" verilerini açıkladı.
Buna göre, toplanan inek sütü miktarı haziranda yıllık bazda yüzde 3,1 arttı ve 790 bin 326 ton oldu.
Söz konusu dönemde, ticari süt işletmeleri tarafından gerçekleştirilen içme sütü üretimi yüzde 0,9 artış göstererek 100 bin 198 tona çıktı. İnek peyniri üretimi de bu dönemde yüzde 7,5 artarak 58 bin 650 tona ulaştı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise yüzde 4,6 artarak 4 bin 948 tona yükseldi.
Yoğurt üretimi haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,1 arttı ve 99 bin 428 ton oldu. Bu dönemde ayran üretimi ise yüzde 9,5 azalarak 46 bin 901 ton olarak gerçekleşti.
Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı haziranda ortalama yüzde 3,4, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edildi.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı haziranda bir önceki aya göre yüzde 0,6 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı da 2014 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 2,7 artış gösterdi.
AA