Çorba ve salata başta olmak üzere yemeklere ayrı bir tat veren nar ekşisi, zahmetli bir yolculuğun ardından sofralardaki yerini alıyor.
Hatay'ın Dörtyol ilçesinde kışa hazırlık yapan kadınlar, özellikle yemek ve salatalara ekşi bir tat vermek için kullanılan ve üretimi oldukça zahmetli olan nar ekşisini imece usulü yapıyor.
Bahçelerden toplanan narlar, ortadan ikiye ayrıldıktan sonra leğenlerin içerisine konuyor. Sopa yardımıyla dövülerek taneleri kabuğundan ayrılan narlar, çuvalın içerisine konuluyor. Sert ve yüksek bir yere konulan çuvaldaki nar tanelerinin, tepelemek suretiyle suyu çıkarılıyor.
Elde edilen nar suyu süzüldükten sonra bakır kazanlarda iyice kaynatılıyor. Koyulaşıncaya kadar kaynatılan nar suyu daha sonra soğutularak şişelere konuluyor ve satışa hazır hale geliyor.
Kadınlar, nar ekşisinin bir kısmını evlerinin ihtiyacında kullanmak üzere saklarken, kalan kısmını ise kilosunu 30 liradan satarak aile bütçelerine de katkı sağlıyor.
Dörtyol Kadın Girişimcileri El Sanatları ve Yöresel Ürünleri Destekleme Derneği (DÖKASAY) Yönetim Kurlu Üyesi Esma Aslan, ilçede yaşayan kadınların bin bir meşakkatle hazırladıkları nar ekşilerinin, yemeklerin vazgeçilmezi olduğuna dikkati çekti.
Yapımının zor ve zahmetli olduğunu belirten Aslan, "Kadınlarımız, topladıkları narları birçok aşamadan geçirerek elde ettikleri suyunu düşük ateşte iyice kaynatır. Bal kıvamına yakın yoğunlukta ocaktan indirilip soğumaya bırakılarak yıl boyunca afiyetle yenir. Kadınlarımız evde yaptığı nar ekşisini önce kendi evine ayırır kalanını da 30 liradan satışa sunar" dedi.
Aslan, nar ekşisi yapımının Eylül ve Ekim ayları arasında yapıldığını da sözlerine ekledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İhsan İnal da narın özellikle narenciye bahçelerinin kenarlarında yoğun olarak yetiştirildiğini kaydederek çiftçilere bu konuda teknik destek de verdiklerini söyledi.
AA