Türkiye’de son 5 yılda dana eti fiyatlarında yüzde 37 arttı. Nisan 2010’da 16 lira olan dana karkasın kilogram fiyatı bu yılın nisan ayında 22 liraya çıktı.
Perakende fiyat ise 24 liradan 34 liraya yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sepetindeki fiyatlar incelendiğinde dana etinin perakende kilogram fiyatı son 5 yılda 24,93 liradan 34,03 liraya yükseldi. Koyun eti fiyatının da söz konusu dönemler kıyaslandığında 22,60 liradan 28,41 liraya çıktığı görüldü. Türkiye’de son 5 yılda dana karkasın kilogram fiyatı ise yüzde 37 artışla 16,13 liradan 22,08 liraya yükseldi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Özcan, kırmızı et fiyatlarına ilişkin, Türkiye’de de fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Dünya genelinde 2014 yılında kilogramı 4,14 dolar olan dana karkas fiyatının bu yılın Ocak ayında yüzde 23,4 artışla 5,11 dolara çıktığını belirten Özcan, bu anlamda Türkiye’de de fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Özcan, kırmızı et fiyatlarındaki artışı, büyükbaş hayvancılıkta besicilik maliyetlerinin yüksekliğine bağladı.
AA