Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, eczacının ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya kaldığını öne sürerek, "Türkiye'de 4 bin 940 eczacımızın vergi sonrası karı, bin 551 liradır. Yani yanında çalıştırdığı personele verdiği kadar bir ücret kendisine kalmaktadır" dedi.
Kızılay, 26. Bölge Kastamonu Eczacı Odasının düzenlediği "Mesleğimizde Güncel Gelişmeler" konulu toplantıda, Türkiye'deki eczacıların yüzde 63,8'inin kamuya iskonto yapmadığını söyledi.
Eczacıların yüzde 55'inin kredi kullandığını dile getiren Kızılay, "Bu meslektaşlarımıza şunu sorduk: 'Nasıl kredi kullanıyorsunuz?' Bu yüzde 55'lik kredi kullananların yüzde 66'lık kısmı sürekli kredi kullanıyor. Bu ne demek? Borcu, borçla çevirmek demektir. Yani, Sosyal Güvenlik Kurumu bize bir ay ödeme yapmasa, bu yüzde 66'lık bölümümüz ilk etapta çok ciddi krize girecek demektir" ifadesini kullandı.
Kızılay, ilaç fiyatlarının son 13 yılda 350 kez düşürüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:
"Bu, aslına bakarsanız büyük başarı gibi görünüyor. Evet, TEB'in ilaç fiyatlarının yüksek olması konusunda herhangi bir talebi olmamıştır. Zaten eczacılar, ilaçların pahalı satılmasını değil, halkın ilaca rahatça ulaşabilmesini ve ilaçların vatandaşlarımıza kolayca iletilebilir ve kolaylıkla bunun geri ödenilebilir olarak yapılmasını ister. Ancak, eczaneler bir işletmedir ve son 10 yıl içerisinde ilaç fiyatları düşerken eczacıların sabit giderleri ve girdileri artmaktadır. Enflasyonu bir kenara koyuyorum çünkü yüzde 7-8'lerde, o ayrı sorun olarak birikiyor."
İlaç fiyatlarının sürekli azalmasının öz sermayelerinde erimeye yol açarak eczacıları kırılgan hale getirdiğini savunan Kızılay, "Eczacı, ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya kalmıştır. Türkiye'de 4 bin 940 eczacımızın vergi sonrası karı, bin 551 liradır. Yani yanında çalıştırdığı personele verdiği kadar bir ücret kendisine kalmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
AA