"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çiftçinin borcu 64 kat arttı

12 Şubat 2021, Cuma 21:45
NİĞDE MİLLETVEKİLİ FETHİ GÜRER, ÜRETİCİLERİN BANKALARA VE TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNE 180 MİLYAR TL BORCUNUN OLDUĞUNU BELİRTEREK, “BORÇLAR 2002 YILINA GÖRE 64 KAT ARTTI. ÇİFTÇİ VE ESNAF BUNALDI” DİYE KONUŞTU.

AHMET TERZİ - ANKARA

Nİğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mağduriyeti giderek artan esnaf ve çiftçinin kendi canına kıyacak kadar bunaldığını belirterek, “İktidarı uyarıyorum; çiftçinin borçlarını erteleyip faizleri sıfırlayın, yeni destekler verin. Aksi takdirde gıdaya erişimde büyük sorunlar yaşanabilir” dedi.

Tarım kredi kooperatiflerine ve bankalarla 180 milyar lira borcu olan çiftçilere, 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’na göre verilmesi gereken 210 milyar lira tutarındaki desteğin verilmediğine dikkat çeken Gürer, “Çiftçilerin borç ve alacaklarının dengelenerek onları rahatlatacak bir düzenleme yapılmalı, borçlar 5 hasat dönemine ötelenip faizler silinmeli” diye konuştu.  İktidarın çiftçilerin sorunlarına duyarsız kaldığına da değinen Gürer, “Çiftçiler Ay’a kim gidecek sorusuna verdiği cevapta ‘Tarım Bakanı gitsin’ diyorlar. Ama tarım bakanının gitmesiyle bu işler çözülmüyor. Yerine gelecek bakan da aşağı yukarı belli. Çünkü 18 yıldır çiftçinin lehine değişen bir tarım politikası yok” dedi.  Yaşanan mağduriyetin çok derinleştiğini kaydeden Gürer, “İktidarı uyarıyorum; önümüzdeki yıl gıdada daha büyük sorunlar yaşanmaması için çiftçilerin borçları ötelenip faizleri silinmeli çiftçiye yeni desteklen sağlanmalı, kadın ve genç çiftçiler özendirilmeli” dedi.  

BORÇLAR 64 KAT ARTTI  

Toplulaştırma ve sulama suyu sorununun çözülemediğini, üreticilerin bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine 180 milyar TL borcunun olduğunu belirten Gürer, “Borçlar 2002 yılına göre 64 kat arttı. Bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçların 5 hasat dönemine yayılması ve faizlerin silinip üreticilerine yeni desteklerin verilmelidir” dedi. 

İTHALAT ÜLKESİ OLDUK  

Stratejik bir alan olan tarımla ilgili olarak bütün ülkelerin kendi kendine yetebilecek bir sistemi oluşturmanın yolunu aradığını da belirten Gürer, “Pandemi döneminde ithalata dayalı politika nedeniyle ülkemiz büyük sıkıntıya düştü. Çünkü hububat, bakliyat, ham yağ, pirinç ve soya gibi ürünler ithal ediliyordu. Bunların yurtdışı fiyatlarının artması ülkemizde de fiyatların birden tavan yapmasına neden oldu” şeklinde konuştu.     

Okunma Sayısı: 1013
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin İlhan

    13.2.2021 09:05:29

    AKP nin iktidara geldiği gün çiftçimizin kredi borcu miktarı nedir.Şu an açıklanan borcun % 1 kadar olmadığın düşünüyorum.Çünkü 2002 Yılı sonu itibari ile ülkedeki toplam kredi miktarı 3.6 katrilyon yani milyar olarak açıklanmıştır.Bu rakamın içinde TÜM KREDİ KARTI,TÜM KREDİ CİNSLERİ,ŞAHIS VE ŞİRKETLERİN olmak üzere tamamıdıır.Şimdi ise bu rakamın trilyonun üzerinde olduğu gerçeği var.AKP milleti borç batağına sokarak iktidarını devam ettirme tezgahını kurmuştur.Bu durumda insanımız düşünemez,çaresizlik sarmalına sarılmıştıır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı