"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

YGS sonuçları ne anlama geliyor?

29 Mart 2017, Çarşamba 15:00
Heyecanla beklenen 2017 YGS sonuçları dün akşam saatlerinde açıklandı. Milyonlarca öğrenci bir yandan bu sonuçların ne anlama geldiğini araştırma, diğer yandan LYS sürecinin planlanması telaşını bir arada yaşadı.

YGS sonuçları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, "ÖSYM verilerine göre sınava başvuran 2 milyon 265 bin 844 adayın 102 bin 949’u sınava girmemiş gözüküyor. Sınava girmeyen aday sayısının 2016 yılında 61 bin 482 olduğunu düşünürsek, aradaki fark için tamamen olmasa da 15 dakika kuralının etkisinin büyük olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır” dedi.

2017 YGS NET NORTALAMASI 39,32’YE DÜŞTÜ

Acet, 2017 YGS sonuçlarıyla ilgili adayların kafalarını meşgul eden en önemli sorulardan biri olan puan ve sıralamalardaki farklılıkların, bu seneki sınavın zorluk derecesinin yüksek oluşu ve buna bağlı olarak test ortalamalarındaki düşüşle açıklanabileceğini söyledi. Murat Acet şöyle devam etti: “Bir başka deyişle birçok aday 2017 YGS sonuç puanları beklentilerinden düşük gelse de sıralamalarının daha iyi olduğunu göreceklerdir. 2016 YGS ile kıyaslandığında test ortalamalarının tamamındaki bu düşüş ve ciddi sapmalar özellikle Matematik testindeki ortalamaların hem son yılların en düşük seviyelerine inmesi hem de bu özelliğiyle sınavın belirleyici testi olması sonucunu doğurmuştur. 2016 verilerine göre adaylar 160 soruluk YGS’den 43,44 net ortalamasına ulaşmışken 2017 YGS ortalaması 39,32’ye düşmüştür. Böylesi bir değerlendirme 2016 ve 2017 YGS’leri arasında hem ciddi farklar oluştuğunu hem de benzer puan aralıklarında yığılmaların olabileceğini göstermektedir. Bu durum yerleştirme puanlarının hesaplanmasında LYS ve OBP etkisiyle sıralamalarının değişeceğini ve tercih süreçlerinde bugünden farklı tablolarla karşılaşabileceğimize işaret etmektedir.”

ASIL YARIŞ ŞİMDİ BAŞLIYOR

YGS nasıl geçmiş olursa olsun asıl yarışın, puan katkısı ve yerleştirme sonuçlarına daha fazla etkisi olan LYS’lerle devam edeceği gerçeğinin unutulmaması gerektiğini belirten Murat Acet, sözlerini şöyle noktaladı:

“Bu açıdan bakıldığında LYS’lerin daha belirleyici olduğunu ve YGS sonuçlarının telafi edilebilir olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü puanların hesaplanmasında YGS’nin etkisi yüzde 40, LYS’lerin payı ise yüzde 60 olacaktır. Bu durumu sayısal olarak bir örnekle açıklarsak; beklentilerinden yaklaşık 20 puan düşük bir sonuç elde eden bir adayın LYS’lerde fazladan yapacağı 4-5 netle bu açığı kapatabileceği; şu anda yaklaşık sırası 100 bin-150 bin olan adayın, sırasını 10 binlere çekebildiğinin yaşanmış birçok örneği bulunmaktadır. Bu nedenle YGS sonuçları gerçekçi ve soğukkanlı bir şekilde değerlendirilip LYS’ler için doğru bir yol haritası çizilebilirse bugün telaşlandığımız ve ‘ya başaramazsam’ diye yüksek sesle dile getirdiğimiz birçok korkumuzun gerçek dışı olduğunu anlayabiliriz."

DHA

Etiketler: ygs, murat acet
Okunma Sayısı: 2329
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı