"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Uzun süre değişmeyecek modeller bulunmalı

15 Ekim 2017, Pazar 20:00
Eğitimci Tarık Yılmaz da eğitim sisteminin sürekli değişmesinin eğitimcileri, öğrencileri ve velileri olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekerek, “Uzun süre değişmeyecek bir takım sistemler ve modeller bulmak zorundadır.’’ dedi.

Bu yıl 2 milyondan fazla adayın gireceği üniversite sınavının yeni sistemi ortaya çıktı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye giriş sistemine ilişkin yeni düzenlemeleri açıkladı. Sınavın adı ‘Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS)’ oldu. Sınav bir hafta sonunda, iki oturumda yapılacak. Sınavda 80 soru sorulacak. Ön lisans için baraj 150, lisans için ise 180 olacak. 200 ve üzeri alanların puanı ertesi yıl da geçerli olacak. Puan türleri ise 18’den 5’e indirildi. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan eğitimci Tarık Yılmaz eğitim sisteminin sürekli değişmesinin eğitimcileri, öğrencileri ve velileri olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti. Yılmaz, “Millî Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Eğitim Kurumu hem TEOG’da hem de üniversite sınavlarında girişte bir takım değişiklere gitme zorunda kaldığı zaman eğitimin paydaşlarıyla bir araya gelip bu konuları uzun uzadıya konuşup bununla ilgili daha uzun süre değişmeyecek bir takım sistemler ve modeller bulmak zorundadır. Üniversite sınavıyla ilgili yapılan değişiklik açıklamaları sınavın bir güne indirilmiş olması sabah oturumu ve öğleden sonra şeklinde bir oturum ve zamanın Haziran gibi olması son sınıf öğrencilerinin okula devamı noktasında olumlu bir gelişmedir. Ama sabah oturumunda sadece Türkçe ve matematiğin olması ve bunun da ağırlığının yüzde 40 olması sözel yapabilecek olan öğrenciler için bir handikaba sebep olmaktadır.” dedi.

 

“Öğrencilerin kaygısı matematik”

Sınava girecek öğrencilerin özellikle matematikle ilgili kaygıları taşıdığını belirten Yılmaz, “Matematik yapmadan da birçok öğrencimiz üniversiteyi istediği bölümde okuyabiliyordu. Sosyal Bilimler, Tarih ve Coğrafyanın olmaması bu da öğrenciler arasında bu dersin öneminin artık gittikçe azalacağı yönde bir algı oluşturmaktadır. Hem sabah oturumu hem öğleden sonra oturum olabileceği ihtimali şu anda öğrenciler için hem sabah oturumu hem de öğleden sonra gibi uzun bir zaman diliminde sınav olma stresi yine oluşturacaktır. Aynı zamanda sürenin ne kadar olacağı, kat sayıların değişip değişmeyeceği, orta öğretim başarı puanının bu sınavlarda ne kadar etkili olacağıyla ilgili belirsizlik durumunu korumaktadır. Bunlar yine hem öğrenciler hem eğitimciler arasında dünden beri tartışılan konular olarak öne çıkmaktadır. Konu dağılımın acilen belli olması gerekiyor. Okul müfredatından sorulan çıkacağı önemli bir konudur. Bu öğrenciler yönünden olumlu bir gelişmedir. Ama özellikle sözel sınava girecek öğrenciler matematikle ilgili kaygılar taşımaktadırlar.” diye konuştu.

“Eğitim sisteminin sık sık ani değişmesi herkesi olumsuz etkiliyor”

Eğitimci Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Bu sistem tamamıyla Fen Lisesi veya daha üst derece puanla öğrenci alan Anadolu Lisesi öğrencilerinin daha da öne çıkacağı ve zamanla meslek lisesine ve İmam hatip lisesine giden öğrenci ve velilerini kaygılandıracaktır. Bu da öğrencilerimizin bu okullardan daha da uzak kalmasına ve daha da soğuk davranmasına neden olma ihtimali olabilecek olarak göz önünde bulundurmaktadır. Olması gereken bir takım sınav değişikliklerinin daha uzun bir zaman ve daha çok bir paydaşla oturup konuşulması, Üniversiteye öğrenci yetiştiren liselerdeki çalışanlarımızdan ve velilerimizden görüş alınması ve üniversitelerdeki akademik hocalarımızın bir araya gelmesi ve bu bir bütün olarak ve daha uzun bir zaman içinde değerlendirilip bir karara bağlanmasıdır. Ani olması ve sık sık değişmesi hem öğrencileri hem eğitimcileri hem de velileri olumsuz yönde etkilemektedir.” 

Okunma Sayısı: 2060
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı