MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TEOG sistemiyle ilgili açıklamalarının ardından Bakanlıkta bir çalışma grubu oluşturulduğunu bildirerek, TEOG’un geleceğiyle ilgili olarak, “Cumhurbaşkanımız böyle söylediğine göre kalkacaktır” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, özel bir televizyon kanalının canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Yusuf Tekin, 70 bin kurumda 18 milyona yakın öğrenci ve 1 milyona yakın öğretmenle yeni eğitim öğretim döneminin başladığını belirterek, yeni dönemin başarılı geçmesi temennisinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemiyle ilgili açıklamalarının hatırlatılması ve ABD’ye giderken yaptığı son açıklama üzerine sorulan soruya karşılık Tekin, “Cumhurbaşkanımız böyle söylediğine göre kalkacaktır.” ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2013’te Başbakan iken SBS ile ilgili talimatlar verdiğini aktaran Tekin, o dönemde liselere geçişte, merkezi bir sınav olmadan yerleşme modeline doğru bir yönelme, buna ilişkin bir programlama için kendilerini talimatlandırdığını dile getirdi. Tekin, “Şunu kabul etmek lazım, ideal olan şey, ortaöğretime geçiş sürecinde, ilkokul, ortaokul çağındaki çocukları, herhangi bir sınav baskısı ile baskılamadan, bir stres altına sokmadan lise eğitimine devam etmesini temin etmek. İdeal olan bu. Ama Türkiye’nin kendine özgü koşulları, lise sayısının fazlalığı, liseler arasındaki eğitim anlamındaki kategorileştirme gibi faktörler göz önünde bulunduğunda Türkiye, kendi öznel koşulları itibarıyla böyle bir sınav süreci çözüm olarak üretmiş. Ama bu ideal ve doğru çözüm değil.” dedi.
CUMHURBAŞKANIMIZIN TALİMATLARI...
“O zaman net olan şey TEOG kalkacak” ifadesi üzerine Tekin, “Evet. Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatları bu yönde zaten.” diye konuştu. TEOG sisteminde kasım ayındaki ortak sınavın yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya da Tekin, “Bu sorulara sayın Bakanımızın ve Başbakanımızın onayını aldıktan sonra cevap vermek doğru olacaktır. Biz, bürokrat olarak hazırladığımız modeli, makamın onayına sunarız ardından kamuoyuyla paylaşılır.” cevabını verdi. Tekin, Kasım ayındaki sınavın yapılıp yapılmayacağının ne zaman netleşeceğine ilişkin de “Sayın Bakanımız, muhtemelen çarşamba günü veya yarın bu konuyla ilgili bir açıklama yapacaktır.” ifadesini kullandı. “Net olan şey şu, TEOG kalkacak. Yapılsa bile Kasım ayında son kez yapılacak. Doğru mu?” sözlerine karşılık Tekin, “Doğru.” cevabını verdi.
SINAVSIZ MODEL
Tekin, “Sınavsız bir model olur mu?” sorusunu yanıtlarken, “Olmalı. Onun alt yapısı oluşturulmalı. Öyle düşünüyorum.” görüşünü dile getirdi. Masalarında, 2013’ten beri, sınavsız geçişle ilgili değişik alternatiflerin bulunduğunu dile getiren Tekin, bu konuda ilgili genel müdürlüğün ve ölçme, değerlendirme birimlerinin gerekli çalışmaları yürüttüklerini, siyasi otoritenin seçtiği modelin de kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti. “Sayın Cumhurbaşkanımızın 2013’ten beri talimatları bu yönde.” diyen Müsteşar Tekin, “Yakın bir zamanda, liselere geçişte sınavsız bir dönemin başlayacağını ümit ediyorum. Bu talimat sonrası zaten Bakanlıkta bir çalışma grubu oluşturduk. Çalışmaya başladık. Çalışma verilerini, sayın Bakanımıza, sayın Başbakanımıza arz edip Cumhurbaşkanımızın onaylarını aldıktan sonra, kamuoyuyla da paylaşmış oluruz.” diye konuştu.
***
Konuyla benzer içerikler:
Okumak için tıklayınız:
Ders zili çalıyor: Yeni öğretim yılı kayıplarla başlıyor
“Eğitim sistemi yab-boz tahtasına dönüştü’’
Eğitim kalitesinde sonuncuyuz
Eğitim hem aklı, hem kalbi nurlandırmalı
Müfredat Kemalizm çelişkisinden arındırılsın
Bediüzzaman'dan cumhuriyet, demokrasi ve laiklik kavramlarının doğru tarifi
***
Dünyanın ''en yenilikçi'' ülkeleri açıklandı: Türkiye kaçıncı sırada yer aldı?
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/dunya/dunyanin-en-yenilikci-ulkeleri-aciklandi-turkiye-kacinci-sirada-yer-aldi_435435
Teknolojide dünyayı yakalayabilir miyiz?
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/teknolojide-dunyayi-yakalayabilir-miyiz_433473
"Kalite ve Sağlık Hizmetlerine Erişim"de Türkiye kaçıncı sırada yer aldı?
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/kalite-ve-saglik-hizmetlerine-erisim-de-turkiye-kacinci-sirada-yer-aldi_432813
Dünyanın ''en iyi ülkeleri'' belirlendi: Türkiye kaçıncı sırada yer aldı?
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/dunya/dunyanin-en-iyi-ulkeleri-belirlendi-turkiye-kacinci-sirada-yer-aldi_426412
Dünyanın ''en mutlu'' ülkeleri belirlendi: Türkiye kaçıncı sırada yer aldı?
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/dunya/dunyanin-en-mutlu-ulkeleri-belirlendi-turkiye-kacinci-sirada-yer-aldi_426880
***
Okumak için tıklayınız:
Bir okul müdürü diyor ki: “Ödev ilkokul çağındaki öğrencilere zarar veriyor”
Ailelere önemli tavsiyeler: İslâm’a uygun çocuk yetiştirmek için…
***
Risale-i Nur'dan: Çocuklar küçük yaşlarda kuvvetli bir iman dersi almalı
Bir çocuk, küçüklüğünde kuvvetli bir ders-i imanî alamazsa, sonra pek zor ve müşkül bir tarzda İslâmiyet ve imanın erkânlarını ruhuna alabilir. Adeta gayr-ı müslim birisinin İslâmiyeti kabul etmek derecesinde zor oluyor, yabani düşer.
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/risale-i-nur-dan/cocuklar-kucuk-yaslarda-kuvvetli-bir-iman-dersi-almali_205755